Hoe dementievriendelijk zijn gemeenten? Doe de Dementiescan

Je loopt het gemeentehuis uit. Het gesprek met de beleidsambtenaar over dementie in de gemeente verliep goed. Maar hoe nu verder? Hoe kun je de gemeente helpen om concreet aan de slag te gaan? Is deze situatie voor jou herkenbaar? De Dementiescan voor gemeenten helpt jou concreet aan de slag te gaan met gemeenten. Belangenbehartigers Joep Koch en André Schoonderbeek ontwikkelden dit online hulpmiddel in hun zoektocht naar een manier om hun gesprekken met gemeenten meer op te laten leveren. Het landelijk bureau heeft dit prachtige hulpmiddel omarmd en verder ontwikkeld.

  Online vragenlijst

  De Dementiescan is een online vragenlijst die je samen met de gemeente invult tijdens je gesprek. De Dementiescan maakt inzichtelijk:

  1. Hoe dementievriendelijk een gemeente in je regio is
  2. Wat de gemeente concreet kan doen om dit te verbeteren
  3. Hoe de gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten in je regio
  4. Dit alles in getallen, tekst én grafieken

  De Dementiescan bestaat uit 7 thema’s met in totaal 48 vragen. Deze sluiten aan bij de punten uit de focusbrief. De Dementiescan maakt dus concreet wat Alzheimer Nederland verstaat onder een “dementievriendelijke gemeente”.

  "De Dementiescan is een ontzettend nuttige gesprekstool en helpt jou als belangenbehartiger om bij gemeenten binnen te komen en te praten over het dementiebeleid. De training over de Dementiescan leert je hoe het werkt. Zo komen we verder."

  Jan Sier, voorzitter afdeling Flevoland

  Aan de slag?

  Stap 1: Meld je aan voor de Dementiescan door een e-mail te sturen naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl. Wij melden je dan aan voor de online tool.

  Stap 2: Lees eerst de Handleiding Dementiescan

  Stap 3: Log in om de Dementiescan te starten.