Een stratenplan helpt om de collecte in beeld te brengen

“Mijn oma had dementie en mijn moeder later ook. Beide zijn overleden toen ze ergens in de 70 waren. Over 20 jaar heb ik ook die leeftijd bereikt en heb ik misschien dementie. Je snapt dat ik veel haast heb om dementie te genezen, daarom ben ik begonnen als collectant”, vertelt Inet Happe (51), nu collectecoördinator en -organisator bij Alzheimer Nederland in Westzaan, regio Zaanstad.

“Een coördinator of organisator is essentieel bij het collecteren. Zijn er wel collecte vrijwilligers, maar geen coördinator of organisator? Dan kan er simpelweg niet gecollecteerd worden want er is niemand die daar dan zorg voor draagt. Daarom ben ik anderhalf jaar geleden gestopt met collecteren en heb ik mij gestort op het organiseren van de collecte in de regio Zaanstad. Het is mijn taak om te zorgen dat de materialen bij de collectanten komen en dat het geld na afloop geteld wordt. Dit kunnen ze zelf doen, of ik kom op bezoek om dit samen te doen. Afgelopen keer haalde een nieuwe collectant meteen ruim 500 euro op. Dat is geweldig, en daar krijg ik zelf ook weer energie van.

In Zaanstad Westzaan zijn ongeveer 9 collectanten. Zij bestrijken grotendeels het zuidelijk deel van dit lintdorp. ‘De Noord’ is nog onderbelicht. Ik heb daarom een ‘stratenplan’ gemaakt waarop ik aangeef in welke wijk nog collectanten nodig zijn. Ik zou nu dus bijvoorbeeld in de supermarkt kunnen gaan staan om mensen aan te spreken. Door middel van het stratenplan kan ik direct zien of ze in een wijk wonen waar we nog collectanten nodig hebben. Dit spreekt heel erg tot de verbeelding.

stratenplan_0.jpg

Collectecoördinator en -organisator zijn kost wel wat tijd, maar ik krijg er zoveel voor terug. Ik doe het voor het goede doel, en als je dan iets bereikt dan geeft dat positieve energie. Denk bijvoorbeeld aan zo’n nieuwe collectant die direct veel geld ophaalt. Als er niet gecollecteerd wordt omdat er geen coördinator is, dan wil ik daar heel graag iets aan doen.