Masterclass lobby in de gemeente | oktober 2019

Dominicanenklooster Zwolle
Assendorperstraat 29
8012 DE Zwolle
Nederland

52.5167747, 6.0830218999999

Plan Route

Ben jij actief in de lobby in jouw gemeente en vraag jij je ook wel eens af of je anders hierin zou kunnen opereren? Zou jij beter willen weten hoe besluitvorming nu echt werkt in gemeenten en hoe je daar nog beter op kan inspelen en gemeenten kunt prikkelen en adviseren? Dan is deze masterclass iets voor jou. We bieden je inzichten in de werkwijze van gemeentelijke politiek (middag) en daarnaast een praktische handreiking om met je gemeente in gesprek te gaan (avond). Zowel de middag en de avond worden verzorgd door belangenbehartigers van Alzheimer Nederland met specifieke kennis en ervaring op dit gebied.

Doelstelling
Aan het einde van de masterclass

  • zijn de deelnemers op de hoogte van de werkprocessen in een gemeente- Raadsleden, commissie, wethouders en ambtenaren hebben een bepaalde onderlinge dynamiek
  • weten deelnemers waar versnellers mogelijk zijn in de gemeentelijke processen door de juiste gesprekspartners te benaderen
  • zijn de deelnemers in staat het meetinstrument te beoordelen en toe te passen
  • kunnen deelnemers gericht adviseren over het boeken van resultaten
  • zijn deelnemers in staat de gemeente te prikkelen om meer voortgang te boeken

Bestemd voor

Lokale en regionale belangenbehartigers (bestuurslid of geen bestuurslid). De introductiedag is ook bedoeld voor bestuursleden die meer over belangenbehartiging willen weten. Zowel startende vrijwilligers als vrijwilligers die al langer actief zijn welkom.

Aantal deelnemers: Maximaal 20

Voorwaarden: Je bent ingeschreven als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland

Voorbereiding: ongeveer 1 week voorafgaand aan de workshop ontvang je het programma, aanvullende informatie en een routebeschrijving.

Programma

14.00 uur ontvangst met koffie en thee
14.30-17.30 uur deel 1 de Binnenkant van de politiek. Tijdens de workshop worden thema’s behandeld als: wie is de baas in de gemeente? Hoe ziet het krachtenveld eruit? Is een afspraak altijd wel een afspraak? De middag wordt begeleid door Fred Cohen. Fred is zelfstandig organisatieadviseur, adviseur/trainer politiek ambtelijke verhoudingen, trainer/coach en actief in de lokale politiek. Hij is tevens voorzitter van Afdeling Amsterdam. Fred heeft veel kennis van het bestuurlijk apparaat en biedt verrassende inzichten.

17.30-18.00 uur broodje/soep

18.00-19.30 uur workshop

Deel 2 avond 18-19.30 uur deel 2 Meer inzicht in dementievriendelijk beleid via meetinstrument. Binnen regionale afdeling Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is een meetinstrument voor gemeenten ontwikkeld voor een dementievriendelijk beleid. Met dit instrument voeren zij inmiddels in veel gemeenten succesvol het gesprek. Joep Koch en Andre Schoonderbeek vertellen over de ontwikkeling van het instrument en hun aanpak daarin.

Noot: deel 1 en deel 2 kunnen ook afzonderlijk worden bezocht.

Aanmelding

Meld je vooraf via het Vrijwilligersplein aan. Op basis van jouw aanmelding bestellen wij soep en broodjes. Om onnodige kosten te voorkomen, vragen wij je ons te informeren als je verhinderd bent.