Successen en missers in onderzoek naar dementie (voor bestuursleden)

Huis voor de Gezondheid
Stationsplein 121
3800 CB Amersfoort
Nederland

52.1529872, 5.3721679

Plan Route

Wat denkt het algemeen publiek dat er gebeurt op het terrein van dementieonderzoek, en wat gebeurt er in werkelijkheid? Er is al veel bereikt, en dan hebben we het (nog) niet over medicijnen, maar over tal van ontwikkelingen. Tijdens deze bijeenkomst voor bestuursleden gaan we dieper in op de vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek én de misvattingen die er leven. Hierna ben je in staat om buitenstaanders uit te leggen hoe het staat met dementieonderzoek.

De successen: wat kunnen we al?

We kunnen de Alzheimereiwitten nu bij leven in het brein zichtbaar maken, wat belangrijk is voor diagnostiek én onderzoek. We kunnen menselijke hersencellen kweken in een laboratorium, waardoor we de ziekte in het lab kunnen bestuderen. We kunnen het DNA van honderdduizenden mensen scannen en zo meer te weten komen over de erfelijke factoren. We kunnen betere hulp bieden aan mantelzorgers, zoals bijvoorbeeld de test op overbelasting voor mantelzorgers en de app om zorg te delen (InLife App) op dementie.nl.

Daarnaast weten we ook op het gebied van preventie steeds meer. Dit heeft reële effecten op het leven van mensen met dementie en hun naasten. We kunnen mensen die zich zorgen maken over dementie adviezen geven over het verlagen van het risico. We kunnen de diagnose dementie eerder stellen. We kunnen mensen met erfelijke dementie op jonge leeftijd in de familie vertellen wat er aan de hand is, en hen vertellen of ze de ziekte krijgen. En ook kunnen we mensen met dementie en mantelzorgers steeds beter begeleiden tijdens de ziekte.

Misvattingen

Voor veel mensen staat wetenschappelijke vooruitgang echter gelijk aan medicijnen. En het is waar dat daar de afgelopen jaren veel teleurstellende resultaten zijn gehaald. Maar desondanks zijn er meer dan honderd medicijnen die op dit moment wereldwijd worden getest op patiënten. Van een aantal verwachten we binnen 5 jaar resultaat. Dit zijn allemaal geen medicijnen die de ziekte van Alzheimer gaan genezen. Maar er is hoop dat vertraging van de ziekte mogelijk is.