Langer prettig blijven wonen

We willen langer zelfstandig thuis wonen, maar het moet wel veilig en prettig zijn. Daarom zijn er allerlei elektronische hulpmiddelen ontwikkeld die kunnen helpen het dagelijks leven thuis gemakkelijker te maken. Dat kan gaan om simpele dingen, zoals de bekende alarmknop voor als je acuut hulp nodig hebt. Een kleine camera bij de voordeur laat je zien wie er aanbelt. Iemand die snel duizelig wordt bij het bukken kan veel profijt hebben van een afstandsbediening om de schemerlampen aan en uit te doen. Iets ingewikkelder zijn de GPS-systemen waarmee je kunt zien waar iemand is, medicijndispensers met controle op afstand, of handige hulpjes zoals een robot die stofzuigt. En de ontwikkelingen staan niet stil, er wordt voortdurend geëxperimenteerd met robots die opdrachten kunnen uitvoeren of andere ingewikkelde dingen kunnen doen. Al deze hulpsystemen voor in huis worden domotica genoemd.

Onafhankelijk advies op maat

In het Alzheimer Café van Beuningen legde Joseph Vink van de Stichting Perspectief uit dat al deze mogelijkheden ook veel vagen oproepen. “Wanneer moet ik hieraan beginnen? Wat moet ik kiezen? En wie kan dit voor mij aanleggen en uitleggen?” Het project Bewust Wonen is opgezet om mensen hierbij te adviseren. Een woningadviseur komt op huisbezoek om samen te kijken wat de wensen zijn, wat de verwachtingen zijn en wat er mogelijk is. De adviseur maakt een rapportage waarin ook de kosten van de verschillende opties zijn opgenomen. En daarna kun je een bezoek brengen aan het Prettig Thuis Kenniscentrum waar je de domotica kunt zien en uitproberen.

Bob de Bot

De technologie wordt steeds meer communicatief. De telefoon, computer of robot ‘praat’ met je. Neem Bob de Bot. ’s Ochtends na het ontbijt kijk je op je telefoon en denkt “hé, een sms-je.” Het is van Bob de Bot. Bob vraagt “Vind jij schilderen leuk?” Als je antwoordt met “ja” vraagt Bob “Kom je ook maandagmiddag naar de schildercursus in buurthuis De Ark?” Als je weer ja antwoordt vertelt Bob waar je moet zijn en hoe laat.

bob de bot.jpg

 

Bob de Bot is een berichtenservice via SMS die attendeert en stimuleert. Het hele sociale, culturele en sportieve aanbod van de gemeente Beuningen is opgenomen in het programma. De techniek is simpel, als je kunt sms-en kun je meedoen. Je hoeft zelfs geen smartphone te hebben, het werkt op iedere telefoon waarmee je kunt sms-en. Dit systeem is nu in twee gemeenten in gebruik, maar waarschijnlijk zal het in deze of vergelijkbare vorm snel breder beschikbaar komen. Net als veel andere toepassingen van domotica.

Geschreven door: Anne-Mieke Penders, gastredacteur Vrijwilligersplein

Lees ook:

Liefde voor de medemens
 

Alita_bezoekers_klein.jpg

Lees meer

Promotie van het Alzheimer Café
 

christina_klein.jpg

Lees meer

Nieuw Alzheimer Café Dukenburg voor migranten

Lees meer