Inspirerend Alzheimer Café speciaal voor jongeren

Op vrijdag 7 februari was er in Leiden een speciaal Alzheimer Café voor jongeren die een vader of moeder hebben met dementie. Het Alzheimer Café werd georganiseerd door Yvonne Martens en Martine Heruer, kroegbazen van de Alzheimer Cafés Teylingen-Noordwijkerhout en Leiden.

Ze merkten dat er maar weinig jongeren de Alzheimer Cafés bezoeken. Terwijl ook jonge mantelzorgers behoefte hebben aan lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen.

Te gast: Frank van der Lende

Daarom besloten Martine en Yvonne een speciaal jongerencafé te organiseren. Frank van der Lende (NPO 3FM dj) werd uitgenodigd als gast. Zijn vader heeft alzheimer. Daarom maakte hij in november 2018 samen met Alzheimer Nederland de YouTube-serie Frank & Alzheimer. Juist om jongeren te voorzien van meer én toegankelijke informatie. Een datum werd geprikt en het uitnodigen kon beginnen.   

De jongeren mochten zonder aanmelding komen, net als bij een gewoon Alzheimer Café. Best spannend dus. Zou de zaal een beetje vol komen te zitten? Gelukkig bleek dat zeker het geval te zijn! Er waren ongeveer 40 jonge bezoekers. Niet alleen uit Leiden, maar ook uit Amsterdam, Rotterdam en andere plekken.

Programma van de avond

Qua opzet volgden de dames het programma van een gewoon Alzheimer Café. Vanaf 19.00 uur inloop met koffie en thee. Om 19.30 startte de avond echt en ging Yvonne in gesprek met Frank. Na het interview was er een pauze, zodat de jongeren een praatje met elkaar konden maken. Daarna konden jongeren vragen stellen aan Frank en met elkaar ervaringen delen. Dat leverde prachtige vragen en indrukwekkende verhalen van de jongeren. Er werden gesproken over erfelijkheid, autorijden, dwalen en gps, schuldgevoel en het belang van lotgenotencontact.

Om 21.30 was het tijd voor een borrel en werd er volop nagepraat.

Conclusie aan het einde van de avond: er is een grote behoefte aan dit soort bijeenkomsten voor jongeren. Het is fijn als ze op een laagdrempelige manier jongeren kunnen ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Het zou daarom heel mooi zijn als er vaker speciale avonden voor jongeren worden georganiseerd. Misschien binnenkort bij jullie in het Alzheimer Café?

Tips voor als je zelf een avond voor jongeren wilt organiseren

Geïnspireerd door de avond in Leiden? Martine en Yvonne geven een paar tips voor als je zelf een avond voor jongeren wilt organiseren:

  • Organiseer de avond op een locatie die jongeren aanspreekt: “wij kozen ervoor om het in B plus C te doen, het Centrum voor Kunst en Cultuur in Leiden, in plaats van de school waar we ‘normaal’ zitten met het Alzheimer Café Leiden. Een (zaaltje) in een gewoon café kan natuurlijk ook. Een verpleeghuis is een minder goede locatie.”
  • Zorg voor rustige achtergrondmuziek "we hadden een bandje gevraagd om tijdens de pauze en na afloop te spelen, maar we merkten dat dat soms te luid was. Jongeren wilden juist graag met elkaar in gesprek."
  • Probeer (indien nodig) extra budget te regelen:  "wij hebben voor deze bijeenkomst budget aangevraagd bij de lokale Rabobank. Zo konden we een andere locatie regelen en een aantal andere zaken financieren."
  • Deel de uitnodiging van je bijeenkomst met zorgorganisaties voor mensen met dementie op jonge leeftijd: "bijvoorbeeld via het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. En stuur ‘m door naar redactie@dementie.nl. De redactie kan de bijeenkomst dan in het agenda-overzicht zetten dat in maart op dementie.nl/frank komt te staan. Zo kan de uitnodiging verder verspreid worden en hopelijk zien dan zoveel mogelijk jongeren dat jullie de avond organiseren."

Heb je vragen over deze speciale Alzheimer Café avond voor jongeren? Dan kun je die ook direct aan Marine Heruer stellen via m.heruer@topaz.nl.