Ongeluk zit (vaak) in een klein hoekje

Bestuurs-en vrijwilligers Verzekeringen

Als vrijwilliger ben je (financieel) beschermd tijdens het doen van je activiteiten voor mensen met dementie. Gelukkig komt een ongeluk niet vaak voor; in de afgelopen twee jaar is er geen schadesituatie geweest. Wel vinden we het belangrijk om verzekeringen goed en actueel te regelen. Lees hieronder meer informatie over welke verzekeringen er voor je zijn. En belangrijker, wat het stappenplan is als er toch onverhoopt een calamiteit plaatsvindt. Daarbij is het onze intentie je zoveel mogelijk te ontzorgen.  

Voor alle vrijwilligers  

Of je nu jezelf structureel of eenmalig inzet als vrijwilliger, zodra je kunt aantonen dat je vrijwilliger bent bij Alzheimer Nederland, ben je verzekerd. Je kan dit aantonen middels een brief ondertekend door de adviseur vrijwilligersbeleid, ingeschreven staan in Nexios is voorwaarde (behalve bij een eenmalige activiteit).  

Verzekeringen voor jou

Via Alzheimer ben je primair verzekerd bij een tussenpersoon (Zicht Adviseurs) en secundair bij gemeenten die zijn aangesloten op de VNG Vrijwilligersverzekering via Centraal Beheer Achmea. Hieronder kun je lezen welke verzekeringen er voor je zijn.  

De voorbeelden zijn illustratief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Per situatie wordt door de verzekeraar bepaald of er sprake is van juridische aansprakelijkheid.  

Aansprakelijkheidsverzekering  

Als vrijwilliger breng je schade, zaak- of personenschade, toe aan derden. Ook is er dekking voor aansprakelijkheid van vrijwilligers onderling. Voorbeeld: Je laat de beamer vallen en die gaat kapot.  

Collectieve ongevallenverzekering  

Als vrijwilliger loop je letsel op tijdens het vrijwilligerswerk of tijdens de reistijd naar het vrijwilligerswerk toe. Hierdoor raak je (in het ergste geval) invalide of kom je te overlijden. Dan is er een uitkering voor jezelf en/of naasten. Voorbeeld: Je glijdt uit over een net gedweilde vloer en breekt je been. 

Verkeersongevallen (WEGAS) 

Je bent onderweg met een (motor)rijtuig naar het Alzheimer Café of de bestuursvergadering en er gebeurt een ongeluk (voorbeeld je rijdt tegen een boom). Of je nu met eigen vervoer (motor, fiets, auto) of het ov reist, zowel jij als de bijrijder (ook vrijwilliger) zijn verzekerd.  

*Bestuurdersaansprakelijkheid 

Als bestuurslid loop je kan je risico lopen om in het privévermogen aangesproken te worden, in het kader van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’. Voorbeeld: Bestuurders gaan doelbewust een financiële overeenkomst aan met een derde partij, terwijl zij weten dat het geld er niet is.  

*Rechtsbijstandverzekering 

Als vrijwilliger loop je zelf letsel door schade van iemand anders. Middels deze verzekering kun je je eigen schade verhalen op derden en heb je recht op strafrechtsbijstand. Verkeersboetes vallen hierbuiten.  

N.B. Voor elke verzekering geldt, de schade-expert beoordeeld op welke partij de schade en welk type verzekering de schade te verhalen is.  

*=Via VNG.  

 

Direct contact 

Mocht je onverhoopt bij een calamiteit of ongeluk betrokken raken, neem dan direct contact op met de adviseur vrijwilligersbeleid via a.halaszi@alzheimer-nederland.nl. Samen vullen we de schadeclaim in. Alzheimer Nederland zorgt vervolgens voor melding bij onze verzekeringspartner en de VNG vrijwilligersverzekering. En coördineert de verdere afhandeling. Daarnaast meld je de schade bij je eigen verzekering. Hoe verder, zal per calamiteit en ongeluk verschillend zijn. Alzheimer Nederland ondersteunt je gedurende het gehele proces.  

Handige links en informatie  

Voor meer informatie neem contact op met: