Boekentips voor deze zomer
Mijn legendarische moeder overleeft alles
Marcel van Roosmalen
Wanneer de moeder van de auteur na een val niet terug kan keren naar huis, en onderdak vindt in een verpleeghuis in Velp, lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleeghuis wordt ontruimd vanwege de vele positief geteste bewoners en moeder Van Roosmalen wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een ‘zwaaimoment’ met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.
Meulenhoff, 2021. ISBN 978 90 2909 241 8
Tijger-in-de-war
Jacques Vriens
Tijger is een dikke, oude kater, die bij de opa en oma van Isa woont. Tijger is verstrooid, en niet zo’n klein beetje ook. Als hij een wandeling in de buurt wil maken, is hij dat bij de keukendeur alweer vergeten. En als hij een vogel achterna zit, verliest hij die na twee tellen uit het oog. Ook opa wordt steeds verstrooider. Isa ontdekt dat die twee eigenlijk heel veel op elkaar lijken. (vanaf ca. 7 jaar)
Unieboek|Het Spectrum, 2021. ISBN 978 90 0037 712 1
Leven op de dag
John Ekkerink
Veel mensen met dementie laten zien dat een menswaardig leven mogelijk is na de diagnose dementie. Naast lijden is er ook kwaliteit van leven. De meeste mensen met dementie blijven mensen met gevoel die steeds meer leven op de dag, in het hier en nu. In dit boek komen zoveel mogelijk mensen met dementie zelf aan het woord. Een mozaïek van de belevingswereld van zichzelf en de wereld om hen heen. Mensen met dementie zijn kwetsbaar en afhankelijk van anderen om zich heel te kunnen voelen. Als wij begrijpen wat zij van ons nodig hebben, kunnen wij hen ondersteunen om goed en waardig te leven. Mensen met dementie kunnen ons op hun beurt veel leren over de zin van het leven, het ouder worden en de dood.
Cyclus-Garant, 2021. ISBN 978 90 8575 086 4
Vergeten dat ik vergeet
Monique van den Berg
De schrijfster maakt als verpleeghuisarts dementie iedere dag van dichtbij mee. Ze heeft met ontroerende, eenvoudige teksten vastgelegd hoe dit moet voelen vanuit bewoners en de mensen om hen heen. Naasten kunnen een wezenlijke en ondersteunende rol innemen door zonder oordeel en met empathie te leren kijken. Dit boekje kan daarin ondersteunen.
Ankh Hermes, 2019. ISBN 978 90 2021 562 5
Waarom vergeet oma alles?
Julissa Cruz
Vergezel Alyssa en Nanín op hun avonturen door de hersenen van hun grootmoeder, Mamina, die al sinds lange tijd problemen heeft met haar geheugen. Leer door middel van grappige personages hoe de hersenen werken en ervaar hoe liefde kan helpen om te gaan met deze ziekte. (6 – 10 jaar)
Penguin Random House Grupo Editorial España, 2020. ISBN 978 84 1820 336 7
Vergeet me
Judith de Laat
Terwijl Tine het contact met haar dementerende moeder langzaam maar onherroepelijk verliest, roept de ziekte alzheimer zorgvuldig begraven herinneringen op. Vergeet me schetst een reëel en indringend beeld van de invloed van alzheimer op zowel patiënt als familie. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Brabant en trekt je het verleden in, terug naar de jaren vijftig.
Godijn Publishing, 2020. ISBN 978 94 93157 92 7