Het laatste nieuws over het coronavirus en dementie

Update 26 maart 19:45

Alzheimer Nederland geeft input voor het debat over het coronavirus

Op 26 maart debatteerde de tweede kamer over het coronavirus. Het is bijna een week geleden dat de verpleeghuizen hun deuren sloten voor bezoek Een moeilijk besluit waar Alzheimer Nederland begrip voor heeft met het oog op de fysieke veiligheid van bewoners en personeel. Maar de maatregelen veroorzaken ook weer andere risico’s en leed voor de bewoners met dementie en de familie. Daarom levert Alzheimer Nederland input voor het debat.

> Lees verder

 

Update 26 maart 08:00

Een bericht van Julie Meerveld

Corona zet alles op zijn kop. Ook onze dienstverlening en ook onze samenwerking. En voor een lange periode. Gisteravond hebben we allemaal gehoord dat de maatregelen niet tot 6 april maar tot 1 juni duren. Dat is niet mis en dat betekent dat we een lange adem nodig hebben om deze periode door te komen.

> Lees verder

 

Update 24 maart 13:00

Alle Alzheimer Café bijeenkomsten en trainingen geannuleerd t/m 1 juni i.v.m. Coronavirus

In verband met de aangescherpte maatregelen van het kabinet (persconferentie van 23 maart), zijn alle Alzheimer Cafés, Alzheimer trefpunten, Alzheimer Theehuizen en andere bijeenkomsten tot 1 juni geannuleerd. Ook de trainingen op locatie van Samen dementievriendelijk zijn tot en met 1 juni afgelast.Wij vinden het heel vervelend dat alle fysieke bijeenkomsten geen doorgang kunnen vinden, maar kijken samen met jullie naar alternatieve contactmogelijkheden. 

> Hoe houd je contact met bezoekers van het Alzheimer Café?

 

Update 24 maart 09:30

Wat kan je als belangenbehartiger doen om de impact van corona te beperken?
 

Voor veel mensen met dementie en hun mantelzorgers is het leven nu topzwaar, angstig en onveilig. Ontmoetingscentra en andere dagactiviteiten hebben de deuren gesloten vanwege het coronavirus. Een verantwoorde keuze, maar hiermee is de structuur en zinvolle invulling van de dag voor mensen met dementie (tijdelijk) onderbroken. Het risico voor overbelasting van mantelzorgers neemt sterk toe. Zijn er binnen jouw gemeenten initiatieven om deze kwetsbare mensen te ondersteunen in deze moeilijke tijd? Zijn er plannen om net als in het onderwijs digitaal structuur aan te bieden? Wil je de gemeenten hierop bevragen? Zijn er binnen de gemeenten mooie initiatieven dan horen we dat graag!

 

Update 19 maart 21:00

Kabinet: verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen ouderenzorg tijdelijk op slot voor bezoek

Zojuist kondigde minister Hugo de Jonge (VWS) in een persconferentie samen met premier Mark Rutte verdergaande maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg in het hele land sluiten per direct hun deuren voor bezoek en alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Voor patiënten die terminaal zijn moet een uitzondering gemaakt kunnen worden, aldus de Jonge tijdens de persconferentie. Deze ingrijpende maatregel moet bewoners, hun naasten én zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus en duurt tot en met 6 april.

> Lees verder

 

Update 19 maart 20:00

#wevergetenjullieniet

Maak gebruik van de hashtag #wevergetenjullieniet voor alle positieve en inspirerende manieren om contact te houden met mensen met dementie in deze moeilijke tijden. 

 

Update 19 maart 09:30

Steeds meer verpleeghuizen gaan op slot: wat nu?

Alzheimer Nederland ontvangt verdrietige en boze signalen over verpleeghuizen die op slot gaan voor familie. Julie Meerveld (Alzheimer Nederland) sprak erover met Saskia Danen (dochter van vader met dementie).

> Lees verder

 

Update 18 maart 11:30

Vragen over het coronavirus en dementie? Neem contact op met jouw regiocoördinator

Onze regiocoördinatoren staan klaar om jouw vragen te beantwoorden over het coronavirus en dementie.

> Naar contactgegevens

 

Update 17 maart 12:00

Contact onderhouden met Alzheimer Café bezoekers tijdens het coronavirus

In tijden van het coronavirus is het belangrijk dat we contact houden met onze bezoekers van het Alzheimer Cafe. En dat moeten we doen op een andere manier dan we gewend zijn. We kunnen ze een hart onder de riem steken. Vertellen dat we er op afstand voor ze kunnen zijn. Daarnaast kunnen we bezoekers van relevante informatie voorzien. Bijvoorbeeld informeren over wat doe je de hele dag, hoe houd je het vol als mantelzorger?

> Lees de tips

 

Update 16 maart 14:30

Omgaan met mensen met dementie tijdens de Corona-uitbraak

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote invloed op onze samenleving, en dus ook op mensen met dementie en hun naasten. Hygiënemaatregelen zijn belangrijker dan ooit, we beperken sociaal contact, inloophuizen en Alzheimer Cafés gaan tijdelijk niet door en verpleeghuizen hebben strenge regels voor bezoek. In dit artikel geven we je tips over omgaan met je naaste tijdens deze corona-maatregelen.

> Lees meer op dementie.nl

 

Update 16 maart 11:00 uur

Coronavirus en dementie

We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen van het RIVM. Alzheimer Nederland krijgt veel vragen over hoe het zit met het coronavirus en dementie. Hoe kwetsbaar is iemand met dementie? In hoeverre zijn extra voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus nodig? Wij schreven een artikel over wat je kunt doen, hoe je corona kunt herkennen bij iemand met dementie en geven daarin ook nog wat andere tips zoals ideeën voor activiteiten om samen te ondernemen.   

> Lees meer op dementie.nl

 

Update 16 maart 08:00 uur: 

Alle Alzheimer Café bijeenkomsten en trainingen geannuleerd t/m 6 april i.v.m. Coronavirus

Alle Alzheimer Café bijeenkomsten en trainingen van Alzheimer Nederland zijn geannuleerd tot en met 6 april om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de trainingen op locatie van Samen dementievriendelijk zijn tot en met 6 april afgelast. Wij houden de berichtgeving van het RIVM nauwlettend in de gaten en volgen de aangescherpte richtlijnen. De overheid roept daarnaast specifiek op om voorzichtig te zijn met het bezoeken van kwetsbare ouderen. 

We vinden het heel jammer dat we dit advies moeten geven, maar we rekenen op jullie medewerking en begrip. Hygiëne maatregelen en overige adviezen lees je hier.