Tips voor contact met Alzheimer Café bezoekers tijdens coronavirus

In tijden van het coronavirus is het belangrijk dat we contact houden met onze bezoekers van het Alzheimer Cafe. En dat moeten we doen op een andere manier dan we gewend zijn. We kunnen ze een hart onder de riem steken. Vertellen dat we er op afstand voor ze kunnen zijn. Daarnaast kunnen we bezoekers van relevante informatie voorzien. Bijvoorbeeld informeren over wat doe je de hele dag, hoe houd je het vol als mantelzorger?

Daarom hieronder een aantal tips voor jouw werkgroep. Wil je alvast nadenken hoe je een Alzheimer Café bijeenkomst kan organiseren in een anderhalve meter maatschappij? Bekijk de tips hier.

  1. Alzheimer Café digitaal door laten gaan via bijvoorbeeld skype 
    Je kunt het Alzheimer Café digitaal doen, bijvoorbeeld via skype. De gespreksleider en expert (als die uitgenodigd is) kunnen via skypeverbinding de presentatie houden. Tot 50 personen is skype gratis. Heb je meer mensen in het Alzheimer Café dan kun je ervoor kiezen het digitale Alzheimer Café vaker te houden. Op die manier blijft het gratis.  

    De Groepsvideochat van skype maakt het gemakkelijk voor maximaal 50 personen om bij elkaar te komen en samen te werken. Scherm delen met een groep maakt het mogelijk PowerPoint-dia's, video-opnamen en meer te presenteren aan iedereen. 

    > Meer informatie over skype
     
  2. Bellen met vaste Alzheimer Café bezoekers
    Laat weten dat je er voor ze bent, ook al is dat fysiek onmogelijk. Door middel van een telefoongesprek kun je ze een hart onder de riem steken, een luisterend oor zijn en van informatie, advies en praktische oplossingen voorzien. We hebben een kort stappenplan gemaakt voor hoe je dit zou kunnen aanpakken.
     
  3. Een Alzheimer Café via een forum
    Afdeling Amstelland en Meerlanden experimenteerde hiermee en heeft via het Forum van dementie.nl een Alzheimer Café gehouden. Bekijk hier hun ervaringen.
     
  4. Digitaal vragenuurtje met expert via Skype of eigen Facebook 
    In plaats van het Alzheimer Café (of aanvullend) kun je er ook voor kiezen om een digitaal vragenuurtje te doen met een expert. Zo kunnen mensen die normaal vragen in het Alzheimer Café zouden stellen, dit nu online doen. Dit kan zowel via Facebook als Skype. 
     
  5. Een whatsapp chat starten 
    Je kunt mensen de mogelijkheid geven om vragen via whatsapp in te sturen. Je moet hiervoor een telefoonnummer beschikbaar stellen en bedenken wanneer de whatsapp open is, wie deze beantwoord en wat voor vragen je kunt beantwoorden. 
     
  6. Een nieuwsbrief (starten) voor bezoekers van het Alzheimer Café 
    Omdat het Alzheimer Café niet doorgaat wil je bezoekers mogelijk op een andere manier bereiken. Door middel van een nieuwsbrief zou je bijvoorbeeld rondom je vaste datum van je bijeenkomst een soort Alzheimer Café in tekst kunnen aanbieden. Kijk naar welke informatie je hebt liggen die te gebruiken is. Denk aan filmpjes, documenten e.d. en stel dit samen in een nieuwsbrief. Je kunt een nieuwsbrief gewoon via Microsoft Word maken en per e-mail versturen. Ben je gewend om via Nexios een nieuwsbrief te sturen maak daar dan zeker gebruik van. Mensen kunnen op dementie.nl tips nalezen. Verwijs hier naar.
     
  7. Vragen stellen per e-mail
    Bezoekers kunnen per mail vragen stellen aan de werkgroep betreffende  het onderwerp dat op het programma staat. De binnen gekomen vragen doorsturen naar de expert/inleider. Na beantwoording van de expert/inleider naar alle bezoekers de lijst met vragen en antwoorden mailen.

     
  8. Aandacht in huis-aan-huisbladen
    Kijk of je berichten in huis-aan-huisbladen kunt plaatsen om aandacht te vragen over dementie en het coronavirus en hoe mensen daarmee om kunnen gaan. Verwijs ook hier naar dementie.nl voor meer informatie en tips.

Heb je zelf nog goede ideeën voor je collega werkgroepen deel die op FaceBook of mail naar Klaasje Voskuil-Peters voor verdere verspreiding. Omdat we nu meer digitaal communiceren door omstandigheden kun je de laatste tips en updates rondom het coronavirus hier vinden.

Praktische hulpmiddelen

Er zijn heel veel praktische hulpmiddelen om met elkaar in contact te blijven. Denk bijvoorbeeld aan skype, een conference call met je mobiele telefoon, bellen via Teams of WhatsApp. Klik op de manier van jouw keuze voor meer informatie. Heb je vragen over Teams. Bekijk dan onze Q&A.