Programma

Opening door Odense Jazzband

De Odense Jazzband is een groep professionele muzikanten waarvan een aantal bandleden problemen ervaart met hun kortetermijngeheugen. De muzikale schatkist in hun brein is echter nog perfect intact. Ze delen de schitterende inhoud daarvan graag met elkaar, met aanwezige gastmuzikanten en met iedereen die dat horen wil. De band wordt begeleid door Fred Cohen, oprichter van het Muziekpakhuis en voorzitter van regionale afdeling Amsterdam van Alzheimer Nederland en Simone Aarnink, coördinator en muziekbegeleider van het Odensehuis Amsterdam.  

Welkom door Marit van Bohemen

Marit van Bohemen presenteert De Huiskamershow en gaat in gesprek de verschillende vrijwilligers en experts. Marit van Bohemen presenteerde afgelopen jaar op Wereld Alzheimer Dag het landelijke online Alzheimer Café. In 2016 verbleef zij 24 uur in een verpleeghuis op een gesloten afdeling met mensen met dementie. Verder is zij o.a. bekend van 'Knoop in je Zakdoek' en 'Campinglife'.

Vrijwilligers in de spotlights

Duizenden vrijwilligers zetten zich in voor Alzheimer Nederland. Van webmaster tot belangenbehartiger, van collecteorganisator tot trainer Samen dementievriendelijk en van gespreksleider tot voorlichter. Wij zijn ontzettend trots dat jullie aan onze organisatie verbonden zijn. 

Collecteren anno nu

Marianne Goris  is drijvende kracht achter de collecte in gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Marianne vertelt hoe zij de organisatie van de collecte -en het collecteren zelf in tijden van corona heeft ervaren. En hoe we het in deze uitdagende tijd –  dankzij alle ruim 20.000 collectanten  toch maar mooi voor elkaar hebben gekregen een opbrengst van € 1.741.755 euro te realiseren. 

De Office Tour

Radiomaker Frank van der Lende neemt je mee naar het kantoor van Alzheimer Nederland in Amersfoort. Hij laat je kennis maken met medewerkers én hij brengt een bezoekje aan het spreekuur van Henk van Pagée. Henk heeft sinds 2014 de diagnose dementie en heeft een spreekuur bij Alzheimer Nederland voor medewerkers. De vader van Frank van der Lende heeft de ziekte van Alzheimer en daarom zet hij zich naast zijn radiowerk ook in voor Alzheimer Nederland.

Mensen met dementie in het ziekenhuis

Een van de onderzoekers van het Alzheimer Centrum Groningen, Annette Keuning – Plantinga, heeft in 2019 samen met Alzheimer Nederland onderzoek gedaan naar mensen met dementie in het ziekenhuis. Het blijkt dat de zorg hier vaak niet goed aansluit. Dat begint soms al in de geheugenpoli, maar is zeker merkbaar wanneer mensen met dementie worden opgenomen in een ziekenhuis. Hierover gaan we in gesprek met Prof. dr. Barbara van Munster, hoogleraar interne geneeskunde (in het bijzonder Ouderengeneeskunde-Geriatrie) en tevens directeur van het Alzheimer Centrum Groningen.

Het Alzheimer Café gaat online!

Corona heeft ons inventief gemaakt! Nieuw in het portfolio is het online Alzheimer Café. Vrijwilliger Jos van der Deure is bestuurslid afdeling Noordwest-Veluwe en een van de voorlopers. Hij vertelt hoe je succesvol een online Alzheimer Café organiseert en hoe je zelfs met acht cafés tegelijk bij elkaar kan komen. Ook licht Jos toe hoe de online variant van trainingen Samen dementievriendelijk worden ontvangen.   

Niets is wat het lijkt

Speciaal voor de vrijwilligers heeft Hans Klok een optreden in petto waarin niets is wat het lijkt. Je wordt geconfronteerd met verwarring, iets waar mensen met dementie dagelijks mee te maken hebben.