Casemanagement dementie

Alzheimer Nederland vindt dat de vindbaarheid van casemanagement dementie moet worden verbeterd. De inzet van de casemanager is meer dan nodig, vanwege de het stijgend aantal mensen met dementie en de inzet van het Pact Ouderenzorg.

Bekijk dossier

 

Dementienetwerken en Zorgstandaard dementie

Een dementienetwerk zet zich in voor optimale zorg en welzijn voor mensen met dementie. Ze organiseren de zorg in een bepaalde regio. Ieder netwerk is anders georganiseerd. Bijvoorbeeld in deelnemende  partners en financiën.

Naar dossier

Dementievriendelijke gemeente

Mensen met dementie willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning. Denk aan hulp in huis, dagactiviteiten en hulpmiddelen in huis. 

Bekijk dossier

 

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen staan alweer voor de deur. Op 16 maart 2022 mag er gestemd worden op toekomstige raadsleden.

Bekijk dossier

 

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie. Ondersteuning is nodig in de thuiswonende situatie en na opname in het verpleeghuis. Daarom pleit Alzheimer Nederland er voor dat mantelzorgers hier op kunnen rekenen.

Bekijk dossier

Participatie van mensen met dementie

Het delen van ervaringen is ontzettend belangrijk. Ook bij dementie. Het draagt bij aan het doorbreken van het taboe op de ziekte en het opent het gesprek. Mensen met dementie willen gehoord worden en hun ervaringen delen.

Bekijk dossier

 

Passende activiteiten

Activiteiten, zoals de dagbesteding, de zorgboerderij en vrijwilligerswerk, zijn erg belangrijk voor mensen met dementie en hun naasten. Het geeft structuur, zorgt voor zingeving en het ontlast de mantelzorgers. 

Bekijk dossier

 

Wet zorg en Dwang

De Wet zorg en dwang bepaalt wanneer er zorg mag worden toegepast waar de persoon met dementie geen duidelijke toestemming voor heeft gegeven. Of zorg waar hij zich tegen verzet.

Bekijk dossier