Casemanagement dementie

Alzheimer Nederland zet zich in voor volwaardig, toegankelijk en onafhankelijk casemanagement dementie voor alle mensen met dementie en hun naasten. Iedereen met dementie, moet de keuze hebben om een casemanager dementie naast zich te hebben staan vanaf het niet-pluis-gevoel.

Bekijk dossier

 

Dementienetwerken en Zorgstandaard dementie

Een dementienetwerk zet zich in voor optimale zorg en welzijn voor mensen met dementie en hun naasten. Ze organiseren de zorg in een bepaalde regio. De Zorgstandaard Dementie is hier leidend in.

Bekijk dossier

Dementievriendelijke gemeente

Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Het is de taak van gemeenten(politiek) om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning.

Bekijk dossier

 

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie. Mantelzorgondersteuning is hard nodig om de zorg voor iemand met dementie vol te houden.

Bekijk dossier

Participatie van mensen met dementie

Het delen van ervaringen is ontzettend belangrijk. Ook bij dementie. Het draagt bij aan het doorbreken van het taboe op de ziekte en het opent het gesprek. Leer meer over hoe je mensen met dementie kan betrekken in de afdeling.

Bekijk dossier

 

Passende activiteiten

Dagactiviteiten, zoals de zorgboerderij en vrijwilligerswerk, zijn erg belangrijk voor mensen met dementie en hun naasten. Het geeft structuur, zorgt voor zingeving en het ontlast de mantelzorger

Bekijk dossier

 

Wet zorg en Dwang

De Wet zorg en dwang bepaalt wanneer er zorg mag worden toegepast waar de persoon met dementie geen duidelijke toestemming voor heeft gegeven. Of zorg waar iemand zich tegen verzet.

Bekijk dossier

 

Wonen met dementie

Alzheimer Nederland pleit voor voldoende en passende woonvormen voor mensen met dementie en hun naasten. Een plek waar iemand naartoe wil verhuizen en waar je kan blijven als de zorgvraag toeneemt.

Bekijk dossier