Casemanagement dementie
Alzheimer Nederland zet zich in voor volwaardig, toegankelijk en onafhankelijk casemanagement dementie voor alle mensen met dementie en hun naasten. Iedereen met dementie, moet een casemanager dementie naast zich hebben staan vanaf de niet-pluis-fase. De casemanager dementie is de steun en toeverlaat van mensen met dementie en hun mantelzorgers. De casemanager volgt hen op de voet, kijkt met hen vooruit, biedt een luisterend oor, weet de weg in het woud van professionele instellingen en organisaties in de regio, bemiddelt bij het regelen van (vrijwillige) hulp en helpt bij het maken van lastige keuzes. Daarnaast draagt de casemanager dementie bij aan kostenbesparing. Casemanagement dementie is dan ook de basisvoorwaarde voor goede dementiezorg en staat beschreven in de Zorgstandaard Dementie.
Helden achter de voordeur
Alzheimer Nederland heeft een aantal mooie voorbeelden samengebracht in het boekje 'Helden achter de voordeur'. Persoonlijke verhalen waarin de casemanager de helpende hand biedt, maar ook intensief samenwerkt met de huisarts en gemeente. U kunt het boekje gratis downloaden of een fysiek exemplaar aanvragen via info@alzheimer-nederland.nl onder vermelding van 'boekje Helden'. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk erg welkom!
Naslagwerk
HHM rapport (2020): Gebruik en wachtlijsten casemanagement dementie
Bureau HHM onderzocht in opdracht van het ministerie van VWS het gebruik en de wachtlijsten van casemanagement dementie. Er is een stijging in het aantal mensen met dementie die een casemanager dementie naast zich heeft, van 35% naar 41%. Daar zijn we blij mee, maar er is nog veel te winnen. Uit de dementiemonitor komt naar voren dat 72% een casemanager dementie heeft. Dit verschil komt omdat onze achterban veelal beter geïnformeerd is en dus beter bekend met casemanagement.
COMPAS-studie: Implementatie en (kosten-)effectiviteit van casemanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
Evaluatie van de (kosten)effectiviteit van twee casemanagementmodellen dementie ten opzichte van gebruikelijke zorg en het onderzoeken van factoren die de implementatie van de twee modellen kunnen bevorderen of belemmeren.
Dementiemonitor 2020
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland vindt het daarom belangrijk om te weten wat er leeft onder mantelzorgers. Zo kunnen we beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen waar zij voor zorgen. Wat vindt u als mantelzorger belangrijk?
Rapport Robert Huijsman: Generalistisch én specialistisch casemanagement in de dementiezorg
Factsheet proactieve zorgplanning
Uit de nieuwe factsheet proactieve zorgplanning blijkt dat als een mantelzorger van een naaste met dementie zich goed voorbereid voelt op de toekomst, de zorg hem of haar minder zwaar valt. Bij deze voorbereiding is een belangrijke rol weggelegd voor de casemanager. Een casemanager begeleidt mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Dat maakt dat mensen met dementie beter en langer thuis kunnen wonen. Veel mensen weten niet dat zij vanuit de basis zorgverzekering hier recht op hebben.