Dossier casemanagement dementie

Alzheimer Nederland roept op tot actie

De casemanager dementie is de spin in het web. Dat maakt de casemanager zo onmisbaar. Het betekent ook dat er veel instellingen samenwerken met de casemanager dementie. Daarom richten wij ons op meerdere organisaties om de bekendheid, vindbaarheid en kwaliteit te vergroten. Help je mee?

Gemeenten

  1. Zorg dat de gemeenten bekend zijn met casemanagement dementie en dat ze dit actief onder de aandacht brengen bij hun inwoners. Denk aan een informatiepunt voor mantelzorgers, informatie op hun website en door vanuit sociale wijkteams te verwijzen naar de casemanager dementie.
  2. Laat de casemanager dementie het centrale aanspreekpunt zijn in de wijk. Verwijs naar hen vanuit de sociale wijkteams, het gemeenteloket en de politie (bij verward gedrag). Stimuleer hiervoor de dementienetwerken om een goede verwijsroute en informatiepunten te creëren voor casemanagement dementie.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben een preferente regio. Dat is een gebied waarin de zorgverzekeraar afspraken maakt me de zorgaanbieders. Alzheimer Nederland zit jaarlijks met de zorgverzekeraars om tafel over de focusbrief. Hier nodigen we een lokale belangenbehartiger van een preferente regio uit. Ga jij om tafel met de zorgverzekeraar, dan denken we graag mee. Deze punten kun je meenemen:

  1. Zet de casemanager dementie in vanaf de niet-pluis-fase
  2. Werk in het dementienetwerk samen om de verwijzing naar de casemanager te verbeteren
  3. Vergroot de vindbaarheid en bekendheid van casemanagement dementie. Bijvoorbeeld door het onder het vergoedingenoverzicht op de website van de zorgverzekeraar te plaatsen.