Dossier casemanagement dementie

Over de casemanager dementie

Een casemanager dementie is een persoonlijk begeleider met een post-HBO opleiding. De casemanager dementie heeft soms andere namen, bijvoorbeeld zorgtrajectbegeleider, dementieverpleegkundige of dementieconsulent. Mensen met dementie mogen een beroep doen op een casemanager vanaf de niet-pluis-fase. De begeleiding gaat door tot aan het overlijden of verhuizing naar het verpleeghuis. Casemanagement dementie wordt helemaal vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Wat doet de casemanager dementie?

Een casemanager is de steun en toeverlaat van mensen met dementie en hun mantelzorger. De casemanager volgt hen op de voet en kijkt met hen vooruit (proactieve zorgplanning). De casemanager biedt een luisterend oor, verwijst naar de juiste professionele instellingen en organisaties in de regio, bemiddelt bij het regelen van (vrijwillige) hulp en ondersteunt bij het maken van lastige keuzes. Op afgesproken tijden komt de casemanager bij de mensen thuis.

De meerwaarde van casemanagement dementie is wetenschappelijk bewezen. De hulp van de casemanager zorgt ervoor dat mensen met dementie beter en langer thuis kunnen wonen en langer actief blijven. Deze hulp staat al jaren in de top-3 van landelijke peilingen onder mantelzorgers als meest gewenste hulp thuis. De Zorgstandaard Dementie en professionele richtlijnen van artsen adviseren dan ook om casemanagement vanaf de niet-pluis-fase in te zetten.

Hoe vind ik een casemanager dementie?

In de ideale situatie wordt iemand die in de niet-pluis-fase bij de huisarts komt, verwezen naar een casemanager dementie. Ook kan dit gaan via de neuroloog, geriater of wijkverpleegkundige. Mensen met dementie kunnen ook zelf aan hun behandelend arts of zorgverzekeraar vragen om een casemanager. Het dementienetwerk is verplicht om de wachtlijst van casemanagers dementie in de regio openbaar te delen. Bij lange wachtlijsten, trekt Alzheimer Nederland aan de bel. Maak jij je zorgen over casemanagers dementie in jouw regio, stuur een mailtje naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl