Dossier coronavirus

Een nieuwsbrief als alternatief voor het Alzheimer Café

"Je kunt een nieuwsbrief heel laagdrempelig beginnen. Wij sturen nu maandelijks een nieuwsbrief naar de bezoekers van ons Alzheimer Café."

Bij het opstarten van een nieuwsbrief blijkt vooral de continuïteit lastig.

  • Zelf alle artikelen schrijven is vaak te arbeidsintensief. Vaste onderdelen maken het makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan een (roulerende) column van een casemanager of mantelzorger, een gedicht of een artikel geschreven door een spreker van het Alzheimer Café.
  • Zeker bij een nieuwsbrief is het makkelijk om taken te verdelen.

"Onze nieuwsbrief wordt echt door het hele team gemaakt. Iedereen levert ideeën aan. Sommige mensen schrijven, anderen deden de correctie en de secretaris regelde eindcontrole en opmaak."

  • Ook het verzamelen van nieuws van (lokale) websites en nieuwsbrieven is een optie. Verwijs wel door naar het originele bericht. Een bericht overnemen op de eigen website is een vorm van plagiaat en kan leiden tot een boete. Kopieer op je eigen site ook geen artikelen van alzheimer-nederland.nl of dementie.nl. Dat brengt zowel de interne zoekmachine van de site, als Google in de war. Je kunt een artikel van onze sites (met bronvermelding) wel overnemen in bijvoorbeeld een papieren nieuwsbrief of een pdf-nieuwsbrief.

"Wij gebruiken artikelen uit de nieuwsbrieven van Alzheimer Nederland, Mantelzorg.nl, dag- en weekbladen, maar ook artikelen van andere vrijwilligersorganisaties die ook voor onze bezoekers van belang kunnen zijn. Het is wel veel leeswerk."

Veel vrijwilligers zijn terughoudend met het bijhouden van e-mail adressen wegens de wet op de privacy (AVG). Er mag echter nog veel:

  • Je mag e-mail adressen verzamelen en gebruiken voor het versturen van een nieuwsbrief. Doe dit echter niet in een Excel bestandje, maar gebruik hiervoor de beveiligde omgeving van Alzheimer Nederland: Nexios.
  • Je kunt Nexios ook gebruiken voor het versturen van de nieuwsbrief.

"De mailing versturen via Nexios relaties was even wennen, maar uiteindelijk snel en makkelijk."

  • Heel veel vragen over de AVG en de betekenis voor vrijwilligers worden beantwoord op de pagina AVG voor vrijwilligersWil je snel meer weten over wat de AVG voor jou betekent? Doe dan onze online training op maat voor vrijwilligers:

Voor het Alzheimer Café, Trefpunt en Theehuis is er een sjabloon die je kunt gebruiken voor het maken van de nieuwsbrief. Meer informatie