Dossier coronavirus

Tips voor het verbeteren van digitale Alzheimer Cafés

Vooral bij het maken van uitzendingen voor tv of internet is er veel te leren. Hoe meer je het wil laten lijken op een tv-show, hoe meer werk vastzit aan een goede uitzending. Er zijn ook veel andere mogelijkheden die minder arbeidsintensief zijn.

Verbeteren van de inhoud

De aandachtspanne is online veel korter als in een Alzheimer Café of een tv uitzending. ‘Uitzending moet niet te lang zijn 10 of 15 minuten is lang genoeg.’ Is de ervaring van één vrijwilliger. De adviezen hierover lopen trouwens erg uiteen. ‘Als je de kijker meteen duidelijk maakt waarover het gaat en waarom het relevant voor hem is, dan kun je de aandacht best een half uur vasthouden’ zegt een andere vrijwilliger.

Een uitzending is dus iets heel anders dan een echt Alzheimer Café. De introducties van gasten, wie alles mogelijk heeft gemaakt, vertellen dat alles zo anders is in coronatijd. Het zorgt allemaal voor een hele lange inleiding, met een grote kans dat nieuwe kijkers afhaken.

"Voor een uitzending zonder teveel lege ruimte (gastheer die nadenkt over de vraag, een spreker die afdwaalt, enz) gebruiken we voor iedere uitzending een draaiboek. Dat maakt de montage achteraf ook een stuk makkelijker."

  • Je kunt heel veel leren van de Cafés van anderen. We hebben enkele voorbeelden voor je op een rij gezet.
  • Het helpt om je eigen uitzendingen terug te kijken en breed te evalueren. Hoe is het technisch met licht en geluid? Maar ook de inhoud. Wordt de kijker meteen gegrepen door de inhoud? Of kan er nog iets anders in de montage?

Verbeteren van de techniek

Er zijn leuke gratis cursussen over het filmen, monteren en goed plannen van een video. Zo staat op het Leerplein een online trainingen over filmpjes maken met je smartphone. Een training op basis van YouTube filmpjes van De Videomakers over alle aspecten van een film. Van aanschaf van een camera tot het organiseren van een livestream.

Begin je net? Of doe je aanpassingen aan de techniek? Denk dan aan een goede test. Maak (dagen of weken voor je eerste opname) eerst een korte testopname: Hoe is bijvoorbeeld de kwaliteit van beeld en geluid?

Andere slimme tips

"Wij zijn gaan samenwerken met de Alzheimer Cafés in de buurt. Zo hebben we toch een regionaal aanbod, maar we delen de kosten en inspanningen."

"Met sprekers is het zeker in deze tijd onzeker of ze wel komen. Door een verkoudheid loopt het al in de soep. Wij hebben daarom altijd een extra online Café op de plank liggen. Dit moet je wel goed afstemmen met de spreker. Zodat bijvoorbeeld de PR afdeling van een ziekenhuis wel weet wanneer de aflevering wordt uitgezonden."

Wanneer je aan de slag gaat

Als je een online Alzheimer Café hebt, wil je natuurlijk ook dat jouw uitzending zoveel mogelijk mensen helpt. Bekendheid geven aan een online Alzheimer Café is echter een vak apart. In het artikel ‘Bereiken van (nieuwe) digitale bezoekers van het Alzheimer Café’ krijg je hierover tips van andere vrijwilligers.