Veel mensen zijn inmiddels door hun werk gewend aan het gebruik van online vergaderprogramma’s. Zo is online toch lotgenotencontact mogelijk.
"We organiseerden een ‘multiloog’ van mantelzorgers, mensen met dementie, vrijwilligers en professionals."
Laat je niet meteen afschrikken door het feit dat niet iedereen goed om kan gaan met de techniek. Dat kan juist ook de spanning breken.
"De verbinding was perfect. Maar het gedoe met handjes opsteken, microfoons die open staan en camera’s gericht op het plafond zorgden voor de nodige hilariteit. Daardoor was het ook heel informeel. Iedereen werd en voelde zich even gezien: hoe gaat het met iedereen?"
Omdat niet iedereen al helemaal vertrouwd is met online vergaderen is het goed om vooraf voldoende tijd te nemen.
"De gespreksleider is bij ons niet de host van de vergadering. De gespreksleider spreekt wel met de gasten af hoe we de avond vullen en wat de afspraken zijn met betrekking tot vragen stellen. Een andere vrijwilliger doet echter de techniek. Deze zet bijvoorbeeld iemand op ‘mute’ wanneer de microfoon per ongeluk nog open staat en er veel herrie is of een echo."
Een extra service is om iemand telefonisch bereikbaar te maken.
"Online is even wennen voor met name de oudere doelgroep. We bieden hulp waar nodig, één van ons is telefonisch bereikbaar als inloggen lastig is."
Het is ook goed mogelijk om via deze programma’s iemand te interviewen. Vragen kunnen dan via de chat worden gesteld of via het ‘handje opsteken’ systeem van Zoom en Teams.