Dementievriendelijke gemeente
Mensen met dementie willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning. Denk aan huishoudelijke hulp, dagactiviteiten en hulpmiddelen in huis. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijk ondersteuning.
Bekijk het aantal mensen met dementie per gemeente.
Focusbrief
Elk jaar stelt Alzheimer Nederland drie verschillende focusbrieven op: één voor gemeenten, één voor de zorgverzekeraars en één voor de zorgkantoren. De focusbrieven zijn onze boodschappen aan gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren voor goede ondersteuning en zorg bij dementie.
Boekje langer meedoen
70 procent van alle mensen met dementie in Nederland woont thuis en wil graag mee blijven doen aan het dagelijks leven. Alzheimer Nederland biedt de helpende hand met behulp van het boekje ‘Langer meedoen’. In dit boekje staan 10 voorbeelden die als handvatten kunnen dienen om gemeenten dementievriendelijk(er) te maken.
Dementiescan voor gemeenten
Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Met de Dementiescan krijg je snel inzicht in hoe dementievriendelijk jouw gemeente is én hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw gemeente dementievriendelijker wordt.
Meer Maatwerk, van Oldambt tot Roermond
Gemeenten staan voor een groot aantal opgaven. We vinden het belangrijk dat de mens hierbij steeds een centrale plek inneemt. Bijvoorbeeld als het gaat om inwoners met dementie. In 2040 zal in Nederland het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn naar ruim een half miljoen en dat heeft een impact op elke gemeente. Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont immers thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk. Laat je inspireren!