Coalitiegids: "Hoe doet jouw gemeente het?”

Coalities sluiten in gemeenten is lastiger dan ooit. Inmiddels hebben de meeste gemeenten er een. De coalitieakkoorden zijn geanalyseerd op de volgende vier belangrijke thema’s: dementie, mantelzorg, dagactiviteiten en wonen. Dit hebben we in een handige tool verwerkt: de Coalitiegids.

Naar de Coalitiegids

Dementiescan voor gemeenten

Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden. Met de Dementiescan krijg je snel inzicht in hoe dementievriendelijk jouw gemeente is én hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw gemeente dementievriendelijker wordt.

Meer informatie

Focusbrief gemeente

Elk jaar stelt Alzheimer Nederland drie verschillende focusbrieven op: één voor gemeenten, één voor de zorgverzekeraars en één voor de zorgkantoren. De focusbrief voor gemeente kun je gebruiken in je contact bij de gemeente.

 Download focusbrief gemeente

Jouw invloed in de gemeentepolitiek

Hoe werkt de gemeente, wat is jouw rol en hoe beïnvloed je het nieuwe college? Op deze pagina vind je meer informatie.

Meer over de gemeentepolitiek 

Inspirerende voorbeelden

Meer maatwerk

Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk. Laat je inspireren!

Download boekje

Langer meedoen

In het boekje Langer Meedoen staan 10 voorbeelden van zinvolle activiteiten voor mensen met dementie. Dit boekje dient als inspiratie voor gemeenten om dementievriendelijk(er) te worden.

Download het boekje

Samenwerken gemeente en vrijwilligers

Door het hele land overhandigen vrijwilligers focusbrieven om gemeenten voor te bereiden op de toename van het aantal inwoners met dementie. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk de video. Hierin delen we een greep uit de samenwerkingen tussen gemeenten en vrijwilligers van Alzheimer Nederland.

Bekijk de video