Dossier dementievriendelijke gemeente
Hoe dementievriendelijk zijn gemeenten? Doe de Dementiescan
Je loopt het gemeentehuis uit. Het gesprek met de beleidsambtenaar over dementie in de gemeente verliep goed. Maar hoe nu verder? Hoe kun je de gemeente helpen om concreet aan de slag te gaan? Is deze situatie voor jou herkenbaar? De Dementiescan voor gemeenten helpt jou concreet aan de slag te gaan met gemeenten. Belangenbehartigers Joep Koch en André Schoonderbeek ontwikkelden dit online hulpmiddel in hun zoektocht naar een manier om hun gesprekken met gemeenten meer op te laten leveren. Het landelijk bureau heeft dit prachtige hulpmiddel omarmd en verder ontwikkeld.
Online vragenlijst
De Dementiescan is een online vragenlijst die je samen met de gemeente invult tijdens je gesprek. De Dementiescan maakt inzichtelijk:
- Hoe dementievriendelijk een gemeente in je regio is
- Wat de gemeente concreet kan doen om dit te verbeteren
- Hoe de gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten in je regio
- Dit alles in getallen, tekst én grafieken
De Dementiescan bestaat uit 8 thema’s met in totaal 43 vragen. Deze sluiten aan bij de punten uit de focusbrief. De Dementiescan maakt dus concreet wat Alzheimer Nederland verstaat onder een “dementievriendelijke gemeente”
"De Dementiescan is een ontzettend nuttige gesprekstool en helpt jou als belangenbehartiger om bij gemeenten binnen te komen en te praten over het dementiebeleid. De training over de Dementiescan leert je hoe het werkt. Zo komen we verder."
Jan Sier, voorzitter afdeling Flevoland
Aan de slag?
Stuur een mail naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl en wij nemen contact met je op.
Tips van belangenbehartigers voor belangenbehartigers
Onderstaande tips zijn van belangenbehartigers die ervaring hebben met in gesprek gaan aan de hand van de Dementiescan. Maak gebruik van elkaars ervaringen, besef wel dat tips ook aan moeten sluiten op jouw situatie. Wat voor de één werkt is voor de ander niet handig.
- Zorg dat er een welzijnsmedewerker bij het gesprek is. Besef dat de gemeente wel eindverantwoordelijk is, ook al hebben ze activiteiten uitbesteed.
- Stuur van te voren de vragenlijst op (hier zijn de meningen over verdeeld)
- Het gaat vooral om het goede gesprek en niet om het heel precies afwerken van de vragenlijst
- Stuur de gemeente na afloop aanbevelingen, naast het Pdf van de Dementiescan
- Vraag om het gesprek op te mogen nemen wanneer je alleen bent, zodat je later op je gemak de Dementiescan in kunt vullen
- Bereid het zelf goed voor, zodat je de cijfers kent en weet welke vragen komen
- Wees je er van bewust dat we een prachtig alibi hebben om met de gemeente in gesprek te gaan
- Netwerk dementie kan veel info geven over knelpunten. Voer hier periodiek een gesprek mee