Stemmen met dementie

Iedereen van 18 jaar en ouder mag zijn stem uitbrengen, ook mensen met dementie. Zolang iemand kan en wil stemmen en ook duidelijk kan aangeven op welke partij hij wil stemmen, kan dat. Om je hierbij te helpen geven wij graag wat tips. 

Stappenplan voor stemmen

 

Henk van Pagée is 70 jaar en kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer. Omdat hij het erg belangrijk vindt dat hij nog kan stemmen en daar andere mensen met dementie ook graag bij wil helpen, heeft hij dit stappenplan bedacht. "Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee.”

Download stappenplan

Tips voor stembureauleden

Voor mensen met dementie kunnen kleine veranderingen in het verbeteren van de toegankelijkheid van het stembureau een groot verschil maken. Deel jij onderstaande tips ook met het stembureau in jouw gemeente? Zo kunnen mensen met dementie langer zelfstandig stemmen. 

Checklist voor een dementievriendelijk stembureau

We hebben een checklist gemaakt die je kan gebruiken als leidraad voor het inrichten van een dementievriendelijk stembureau.

Download de checklist

Herkennen van en omgaan met mensen met dementie

Hoe herken je iemand met dementie? En hoe kun je diegene het beste helpen? Met deze 10 omgangstip help je stembureauleden. Je kan het op de tafel in het stembureau leggen. 

Download het Kaartje

Samen dementievriendelijke training op het stembureau

Wijs de stembureauleden op de gratis training van Samendementievriendelijk. 

Ga naar de GOED training van Samen dementievriendelijk 

Meldpunt onbeperkt stemmen

Ervaar je problemen bij het stemmen? Of heb je juist een positieve ervaring? Deel deze dan bij het meldpunt van het College voor de Rechten van de Mens. Het College houdt toezicht op de naleving van het VN-verdrag. In het VN-verdrag staat dat iedereen met een beperking zonder obstakels moet kunnen stemmen. Het VN-verdrag geldt ook voor mensen met dementie. De ervaring kan bijvoorbeeld gaan over het stembiljet, de toegankelijkheid of informatie.

Ga naar de website van het College van de Rechten van de Mens