Dossier participatie van mensen met dementie

Mensen met dementie betrekken?

Ook als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland kun je ervaringsdeskundigheid inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een spreker bij een Alzheimer Café die zelf dementie heeft. Of betrek iemand met dementie bij de regionale afdeling. Ga je op bezoek bij de gemeente? Misschien wil iemand met dementie met je mee om zijn/haar verhaal te delen. Samen werken met ervaringsdeskundigen vraagt net wat meer tijd en aandacht, maar levert onvergetelijke momenten op. Het is zeker de moeite waard.

Vragen over ervaringsdeskundigheid? belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl

Tips

Waar tref ik mensen met dementie?

De plek om mensen met dementie te vinden en te spreken is de ontmoetingsplek in de buurt, het Odensehuis, via de casemanager dementie of bij een Alzheimer Café. Probeer een goede afspiegeling te krijgen van de maatschappij. Betrek mensen met een migratieachtergrond, hoog of laag opgeleide mensen, van de LHBTIQ+ community etc. Zo krijg je nog beter inzicht in de diverse ervaringen en behoeftes van mensen met dementie.

Bied mensen met dementie een podium

Het delen van ervaringen is een sterk middel om de samenleving dementievriendelijk te maken. Het blijft het publiek lang bij en heeft impact. Dit kan best spannend zijn voor iemand met dementie. Het helpt om samen te werken. Dit kan bijvoorbeeld met een vraag-antwoord gesprek. Zo hoeft de persoon met dementie niet alles te onthouden, maar kun je wel het gesprek sturen.

Zorg voor één contactpersoon

Het helpt als mensen met dementie weten wie de contactpersoon is. Zo weet je zeker dat de lijntjes altijd goed lopen en dat iemand niet overvraagd wordt.

Betrek de mantelzorger

Ga je als belangenbehartiger samenwerken met iemand met dementie, dan is het handig om de mantelzorger te betrekken. Zo kun je er goed achter komen of het niet te zwaar is. Ook voor het maken van afspraken en het vervoer, is het fijn als de mantelzorger betrokken is.

Ik vertegenwoordig mensen met dementie, wat kan ik doen?

Zit je in een werkgroep of doe je mee aan een onderzoek en vertegenwoordig je mensen met dementie? Goed bezig! Het is goed om hier ervaringen van mensen met dementie in te verwerken. Als het niet lukt om een maatje of buddy met dementie te vinden die mensen met dementie kan vertegenwoordigen, kun ervaringen van bezoekers van het Alzheimer Café je mogelijk helpen. Het thema van de werkgroep of het onderzoek, kan het thema worden van het Alzheimer Café. Zo hoor je hoe mantelzorgers en mensen met dementie over het thema denken. Dat kun je mooi inbrengen tijdens je vertegenwoordiging.