Boekje 'Langer Meedoen'

70 procent van alle mensen met dementie in Nederland woont thuis en wil graag mee blijven doen aan het dagelijks leven. Dat betekent vaak een uitdaging voor gemeenten; niet elke stad of dorp is hier al op ingesteld. Alzheimer Nederland biedt de helpende hand met behulp van het boekje ‘Langer meedoen’.

In het boekje staan 10 inspirerende voorbeelden die als handvatten kunnen dienen om gemeenten dementievriendelijk(er) te maken, zodat mensen met dementie langer mee kunnen blijven doen.

Download het boekje

Wat kan ik doen?

Om het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport advies te geven, hebben we signalen uit de praktijk nodig. Hoe heeft de dagbesteding bij jou in de wijk de coronacrisis doorstaan? Is het niveau van ondersteuning weer als vóór de coronacrisis en krijgen mensen met dementie voldoende dagbesteding aangeboden? Hoe gaat het met het vervoer naar de dagbesteding toe? De antwoorden op deze vragen helpen Alzheimer Nederland om de pijnpunten en succesverhalen in kaart te brengen en te delen. Heb je een signaal? Mail het naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl

In gesprek met de gemeente

Bespreek het vervoer naar de dagactiviteiten toe. Dit is extra belangrijk gebleken tijdens de coronacrisis. Ga met de gemeente in gesprek aan de hand van de dementiescan. Met de Dementiescan krijg je snel inzicht in hoe dementievriendelijk de gemeente is én hoe je ervoor kunt zorgen dat de gemeente dementievriendelijker wordt.

In gesprek met de zorgaanbieders van de dagbesteding

Breng het belang van actief blijven en dagactiviteiten onder de aandacht. Zet in op diversiteit van activiteiten, zoals Odensehuizen, sociale benadering, DemenTalent, een zorgboerderij en lotgenotengroepen. Goede Dementiezorg begint met de Zorgstandaard dementie. Breng deze onder de aandacht bij de zorgaanbieders.

Goede voorbeelden

Goede voorbeelden in het land zijn er genoeg! Ken jij er ook een? Dan horen we dat graag. Zo houden we dit overzicht compleet en actueel. Laat je inspireren.

Bekijk voorbeelden