Dossier passende activiteiten

Dagactiviteiten tijdens de coronacrisis

Dagactiviteiten voor mensen met dementie zijn onmisbaar. Het geeft hen structuur en een plezierige en zinvolle invulling aan de dag. Voor mantelzorgers zorgen dagactiviteiten ervoor dat zij op adem kunnen komen. Het staat niet voor niets in de top-3 van ondersteuning en zorg die volgens mantelzorgers noodzakelijk is om hun naaste zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Door de coronacrisis kwam de dagactiviteit nagenoeg stil te liggen. Het alternatieve aanbod was vaak onvoldoende en paste niet goed bij de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. De impact hiervan is enorm. Voor sommige mantelzorgers was het “overleven”. De coronacrisis maakt duidelijk hoe onmisbaar dagactiviteiten zijn. Daarom heeft Alzheimer Nederland herhaaldelijk dit belang onder de aandacht gebracht bij beleidsmakers. Vanaf 1 juni 2020 mochten de dagactiviteiten weer open. Door de tweede golf kwam de ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers die thuis wonen wederom in het gevaar. Daarom moeten we gezamenlijk scherp blijven op de kwaliteit en kwantiteit van de dagactiviteiten in het land. Inmiddels zitten we in stap drie van het openingsplan. Dat betekent dat de dagactiviteiten gelijk opengaan als de restaurants. 

> Bekijk de peiling dagactiviteiten die Alzheimer Nederland deed

> Bekijk de aanvullende adviezen voor zelfstandig wonende ouderen

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel bezoek mag iemand thuis ontvangen naast ondersteuning van professionals en vrijwilligers

Op dit moment is de regel om het thuisbezoek te beperken tot 4personen (excl. kinderen tot 13 jaar).  Het is aan de betrokkenen zelf om te bepalen of ze zich aan dit advies willen houden. Vanuit de wens om het aantal contactmomenten en daarmee het aantal besmettingen te beperken is het aan te raden dit advies op te volgen. 

2. Wat is het maximum van het aantal bezoekers op een locatie voor dagbesteding?

Dat is afhankelijk van de locatie, de bedoeling is dat de 1,5-metermaatregel in acht wordt genomen, naast placering e.d. Er kunnen maximaal 50 personen op een locatie aanwezig zijn, als de voorziening dat qua oppervlakte toelaat. Wanneer verdere versoepelingen in de algemene maatschappij worden doorgevoerd en de restaurants weer open gaan, geldt dat ook voor buurthuizen en dagactiviteitenlocaties.