Verkiezingen 2021
Op 17 maart 2021 is het weer zo ver: de Tweede Kamerverkiezingen gaan van start. Alzheimer Nederland houdt scherp in de gaten waar partijen zich hard voor maken en dit vergelijken we met onze eigen standpunten. Zijn mensen met dementie goed vertegenwoordigd in de programma’s? Waar slaan partijen de plank mis en waar zetten ze zich goed voor in? In dit dossier geven we meer informatie over de tijdlijn van de verkiezingen, de standpunten van Alzheimer Nederland en wat jij als vrijwilliger kan doen tijdens de verkiezingen en de periode ervoor. Ook hebben we een analyse gemaakt van relevante thema's voor dementie in de verkiezingsprogramma's.
Wat kan ik als vrijwilliger doen?
- Ga naar de ledenbijeenkomst van de partij waar jij lid van bent of voor stemt en kijk of de partij dementie heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een dementievriendelijke gemeente, voldoende ondersteuning thuis voor mantelzorgers en mensen met dementie, aandacht voor de ontschotting in de zorg en opties om nieuwe woonzorgvormen aan te bieden en hierin te investeren.
- Bezoek het stembureau bij jou in de buurt en deel met hen het kaartje “hoe herken ik iemand met dementie en omgangstips”.
- Wijs het stembureau op de GOED training van Samen dementievriendelijk.
- Deel het stappenplan 'stemmen in 10 stappen' uit aan mensen met dementie of hun naasten.
Stemmen met dementie
Iedereen van 18 jaar en ouder mag zijn stem uitbrengen, ook mensen met dementie. Zolang iemand kan en wil stemmen en ook duidelijk kan aangeven op welke partij hij wil stemmen, kan dat. In het filmpje hieronder vind je tips voor stemmen met dementie.