Dossier Wet zorg en dwang

Testen en vaccineren: mag je iemand met dementie daartoe dwingen?

Bij Alzheimer Nederland komen veel vragen binnen over testen en vaccineren van mensen met dementie. Wat doe je als iemand weigert? Belangrijk om te weten is dat de Wet zorg en dwang hier het antwoord op geeft. Deze wet regelt een zorgvuldige toepassing van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie.

Mag iemand met dementie gedwongen worden om een coronatest te ondergaan?

Wanneer iemand met dementie zich verzet om getest te worden ontstaat er een lastige situatie. Kijk eerst of er een alternatief is, bijvoorbeeld de persoon met dementie tijdelijk in quarantaine te laten gaan. Is er geen alternatief, dan moet je volgens de wet nagaan of het verzet van de persoon met dementie ernstig nadeel oplevert. Dat is hier het geval, want door niet te testen kunnen anderen besmet en ziek worden. Onvrijwillige zorg mag in dit geval dus toegepast worden. Met andere woorden, de persoon met dementie mag in dit geval gedwongen worden om een test te ondergaan.

Kan de vaccinatie onder dwang gedaan worden?

Als de persoon met dementie niet gevaccineerd wil worden, kan dit niet verplicht worden. Vaccinatie is namelijk vrijwillig. Of de persoon met dementie wilsonbekwaam is, maakt hierbij niet uit. Klik hier voor antwoorden op veel gestelde vragen over vaccinatie.