"Een centraal loket, dát is mijn wens!"

Jan Lans is inmiddels vier jaar actief als belangenbehartiger bij de afdeling Amstelland en Meerlanden en is sinds kort ook voorzitter. De gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel behoren tot zijn werkveld.

Hoewel de verschillen tussen de gemeenten groot zijn, gebeurt er van alles in de regio waar Jan opereert. Zo trad Marijn van Ballegooijen aan als wethouder Zorg bij de gemeente Amstelveen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Een bevlogen wethouder die zich inzet voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Je hoeft hem niet te vertellen wat er speelt op het gebied van zorg en ondersteuning bij dementie’, aldus Jan. Zo lobbyde Van Ballegooijen om Amstelveen proefgemeente te laten worden voor de Social Trials Dementie, een initiatief van bijzonder hoogleraar Anne-Mei The. Dit betekent dat er de komende vier jaar allerlei interventies worden ontwikkeld die mensen met dementie moeten helpen om langer prettig thuis te wonen. Ook in Haarlemmermeer zijn stappen gezet: op initiatief van de gemeente is een nieuw ketennetwerk opgezet. Jan heeft regelmatig contact met de coördinator van het netwerk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

jan_lans.jpg

Jan Lans (rechts) met Gerjoke Wilmink, directeur bestuurder Alzheimer Nederland. Officiele benoeming van Jan als voorzitter van de afdeling Amstelland en Meerlanden.

Urgentie

De belangenbehartiger doet zijn best om dementie ook in de andere gemeenten hoog op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen. Daarbij maakt hij bijvoorbeeld gebruik van de uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg, een tweejaarlijks landelijk onderzoek van Alzheimer Nederland en het Nivel naar de ondersteuning, belasting, zorg en de impact van mantelzorg voor mensen met dementie. Jan: ‘Ik probeer de urgentie te benadrukken door meer informatie te geven over de snelle stijging van het aantal mensen met dementie, de enorme druk op mantelzorgers en de verwachte personeelstekorten in de zorg. Ook ga ik regelmatig naar een Alzheimer Café. Afhankelijk van het thema zijn daar regelmatig professionals en medewerkers van de gemeente bij aanwezig. Ik praat in de pauze of naderhand vaak even met ze en dat levert soms interessante nieuwtjes op.’

Bewustwording

Het bestuur van de afdeling Amstelland en Meerlanden is ook van plan om de dementievriendelijke samenleving dit jaar een nieuwe impuls te geven. Jan: ‘We hopen dat we daarmee veel gemeenten, vrijwilligersclubs en professionele organisaties kunnen overtuigen om een training GOED omgaan met dementie te volgen.’ Volgens de belangenbehartiger is er nog steeds niet genoeg bewustwording over hoe je ervoor zorgt dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. ‘We hebben dus nog een wereld te winnen op het gebied van de dementievriendelijke samenleving. Ik hoorde onlangs nog dat een vrouw die wat vergeetachtig werd niet meer welkom was bij haar wekelijkse breiclub. Het is toch helemaal niet erg als iemand af en toe een steekje laat vallen?’, aldus de belangenbehartiger.

Centraal loket

Jan’s eigen wens is het creëren van een regionaal portaal waar verwijzers en zorgvragers terechtkunnen, vanaf een niet-pluis gevoel tot opname in een verpleeghuis. ‘Mensen weten de weg naar alle beschikbare informatie, ondersteuning en zorg vaak niet te vinden. Als we dit beter inzichtelijk en toegankelijk maken via een centraal loket, zorgen we ervoor dat mensen met dementie en hun naasten zo snel mogelijk de juiste hulp ontvangen’, zegt Jan.

Lees het interview met wethouder Marijn van Bellegooijen over zijn kijk op dementie. 

Lees ook:

"Mijn droom over een dementievriendelijk Drenthe"

frans_klein.jpg

Lees verder

‘Belangenbehartiging is een kwestie van gewoon doen’

fred_klein.jpg

Lees verder

“Ga voor maatwerk bij dagbesteding”

marie-jose_klein.jpg

Lees verder