Hoogtepunten 2020
2020 was een bewogen jaar. Een jaar dat we niet snel meer zullen vergeten. We hebben de hoogtepunten voor je op een rij gezet.
Corona zet alles op zijn kop
De uitbraak van het coronavirus heeft grote invloed op onze samenleving, en dus ook voor mensen met dementie en hun naasten. We hebben een tijdlijn gemaakt met onze belangrijkste acties tijdens de coronacrisis.
Resultaten Dementiemonitor mantelzorg
De Dementiemonitor Mantelzorg hielden we dit jaar voor de 7e keer. We vroegen mantelzorgers naar hun belasting, ondersteuning, zorg en de impact van mantelzorg op hun leven. Dankzij jullie hulp vulden 3.577 mantelzorgers de vragenlijst in! Benieuwd hoe de resultaten in jouw regio zijn?
Online Alzheimer Cafés
De vrijwilligers van de Alzheimer Cafés zijn dit jaar op allerlei manieren in contact gebleven met hun bezoekers. Inmiddels zijn rond de 50 cafés (van de 250) online, al dan niet in samenwerking met lokale omroepen. Het is een mooie aanvulling op het reguliere aanbod, met een groot bereik.
Zorgstandaard dementie
In de Zorgstandaard staat omschreven wat goede dementiezorg is en wijst de weg in hulp en zorg bij dementie. Organisaties die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie hebben samen de zorgstandaard gemaakt. Alzheimer Nederland is blij met deze nieuwe Zorgstandaard dementie. Zo is voor iedereen duidelijke wat goede dementiezorg is en dat we samen moeten werken om daar te komen.
Download de Zorgstandaard dementie (publieksversie)
Meer maatwerk
In 2040 zal in Nederland het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn naar ruim een half miljoen en dat heeft een impact op elke gemeente. Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont immers thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk.
2020 is het jaar van de dementiescan
Met de Dementiescan krijg je snel inzicht in hoe dementievriendelijk de gemeente is én hoe de gemeente dementievriendelijker kan worden. Inmiddels zijn er 42 belangenbehartigers getraind door Joep Koch en André Schoonderbeek die de Dementiescan hebben ontwikkeld. Bij 19 gemeenten is het gesprek gevoerd aan de hand van de vragen van de Dementiescan.
Wet zorg en dwang
Op 1 januari werd de Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. De wet zorgt voor een zorgvuldigere toepassing van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie in het verpleeghuis én thuis. Wil jij weten wat je als vrijwilliger kunt doen als het gaat om de Wzd?
Eerste online Vrijwilligersdag
Dit jaar was de Vrijwilligersdag anders dan anders, vanwege de coronamaatregelen. Geen fysiek evenement, maar een online bijeenkomst. Er is keihard gewerkt om dit in korte tijd te realiseren. Met succes: het eerste online vrijwilligersevenement had maar liefst 600 deelnemers.