10 tips om nóg beter te collecteren

Afstand tot de deur

Als collectant ben je een gast aan de deur. Je begeeft je op het terrein van iemand anders. Bel aan en doe alvast een stap achteruit. Als je te dichtbij staat, kan iemand dit als opdringerig ervaren.

Collectebus meenemen

Neem je collectebus mee naar je werk of sportvereniging en maak een ‘rondje’ langs jouw vrienden en familieleden.

Nieuwe collectanten

Heb je het gevoel dat iemand aan de deur misschien geïnteresseerd is om volgend jaar zelf te collecteren voor Alzheimer Nederland? Vraag dit dan netjes en verwijs diegene vervolgens naar onze website.

Geef toelichting

Glimlach vriendelijk, noem je naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan je collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van je naam maakt je vraag persoonlijker en het klinkt een stuk vriendelijker.

Bedanken

Of je nu een paar muntjes hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee het wordt gegeven. Bedank altijd vriendelijk voor iedere gift. Zorg ervoor dat je ook beleefd blijft als mensen niets geven. Je kunt iemand altijd bedanken voor zijn tijd.

Let op het tijdstip

De beste tijd om te collecteren is tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Oudere mensen vinden het vaak prettig als je voor 19.00 uur komt; tweeverdieners zijn vaak pas na 19.00 uur thuis.

Meer collecteren

Wil je meer collecteren dan vorig jaar of ben je  eerder klaar? Vraag dan aan je organisator of er nog straten in jouw woonplaats zijn waar nog niet wordt gelopen.

Let op deurstickers

Houd rekening met deurstickers waarmee wordt verzocht om niet te collecteren. Als er een nee/nee- of nee/ja-sticker op de voordeur zit, laat dan ook geen flyer achter.

Niet thuis

Iemand niet thuis? Noteer dan het adres en loop later in de week nog een keertje langs. Is er dan weer niemand thuis, gooi dan een van de kaartjes die je van ons heeft meegekregen in de brievenbus.

Ga samen langs de deuren

In november is het eerder donker. Loop je liever niet alleen? Ga dan gezellig met iemand anders op pad. Zoals een vriend of vriendin of uw (klein)kinderen.