Tips voor het vinden van nieuwe collectanten

Zoeken naar nieuwe collectanten:
 

Iedereen weet: hoe meer mensen er collecteren, hoe hoger de uiteindelijke opbrengst van de collecte. Helemaal als je bedenkt dat de opbrengst per bus elk jaar ook al stijgt. Mocht je het leuk vinden om hier en daar wat lijntjes uit te gooien op zoek naar nieuwe collectanten, dan hebben we hier wat tips voor je op een rij gezet:

 

Gebruik social media:

Via social media bereik je snel en gemakkelijk in één keer veel mensen. Plaats een oproep op je eigen Facebookpagina, LinkedIn of buurtapp en spoor vrienden, familie en bestaande collectanten aan om deze oproep te delen. Vaak heeft een gemeente, wijk of buurt ook een eigen (besloten) Facebookgroep, meestal opgezet door de inwoners zelf. Uit ervaring weten wij dat veel collectanten zo worden geworven. Vraag eventueel ook je (klein)kinderen om te helpen en zet ook hun vriendengroepen in. Mogelijk kan je een dergelijke oproep ook plaatsen op vrijwilligerswebsites als NL voor Elkaar: https://www.nlvoorelkaar.nl/ of een buurtapp als Nextdoor.

 

Voorbeeldtekst:
Mijn naam is ….. en ik organiseer de collecte in ……


Wist je dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt? Bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3. Deze ziekte moet stoppen.
Wil jij bijdragen aan een toekomst zonder dementie en ook nog eens lekker in beweging blijven? Loop dan mee tijdens de jaarlijkse collecteweek! Het kost maar een paar uurtjes en we kunnen jouw hulp heel goed gebruiken. Je bepaalt zelf hoeveel je wil lopen. Wist je trouwens dat de collecteopbrengst van Alzheimer Nederland al jaren achtereen groeit? Mensen willen dus echt geven voor een oplossing. Help je mee? Meld je dan aan bij (gegevens plaatselijke coördinator of wijkhoofd) of via de link: https://www.alzheimer-nederland.nl/collecte/collectant-worden

Wil je jouw bericht opmaken met een passende foto? Hier vind je een aantal mooie voorbeelden die je rechtenvrij kan gebruiken.

Vraag bestaande collectanten:

Vraag je huidige collectanten of ze willen helpen om nieuwe mensen te werven. Zij weten als geen ander hoe leuk en waardevol het is om te collecteren. Als iedereen één nieuwe collectant aanlevert, heb je al snel een verdubbeling van je totale collectantenaantal!

En als een collectant een jaar niet kan collecteren, vraag dan of diegene zelf een vervanger kent.

 

Betrek nieuwe mensen in de buurt:

Komen er nieuwe buren? Stel ze voor om mee te helpen met de collecte. Zo kunnen ze op een leuke en nuttige manier kennis maken met hun nieuwe buurt

 

Bezoek lokale evenementen en winkels, markten, braderieën, supermarkten en mogelijk bedrijven waar jij of bestaande collectanten werkzaam zijn. Allemaal prachtige drukke locaties waar je mensen kunt aanspreken en waar je wervingsflyers kunt uitdelen. Stem wel altijd van te voren even af met bijvoorbeeld de marktmeester, supermarkteigenaar of leidinggevende van het bedrijf. Maar je kunt zelf ook aanbellen in de straten waar je nog een collectant zoekt. Via het collectebureau kun je  flyers krijgen die je uit kunt delen en waar je je eigen gegevens op kunt vermelden.

 

Benader een Alzheimer Café
Bezoek het Alzheimer Café in de buurt en vraag of zij een oproep willen doen (of vraag of je dit zelf mag doen) en noteer de contactgegevens, zodat je hen kunt benaderen. Kijk hier voor een Café bij jou in de buurt.
 

Organiseer een collecteavond
Organiseer een collecteavond met jouw koor, de sportclub, collega’s van werk, vrienden, familie, etc. Maak het extra leuk door voor-/achteraf gezamenlijk iets te eten/drinken en na afloop gezamenlijk de opbrengst te tellen.
 

Benader een middelbare school
Benader een middelbare school die nog met de maatschappelijke stage werkt, vaak wil een aantal leerlingen wel collecteren. Zij kunnen dan samen bij bijv. een winkelcentrum staan of een wijk opvullen die nog niet gelopen wordt.

 

Werf mensen als je zelf collecteert:

Collecteer je zelf ook? Vraag dan aan mensen die de deur voor je open doen of ze interesse hebben om volgend jaar mee te lopen, bijvoorbeeld in hun eigen straat.

 

Tot slot

Maak het persoonlijk. Voor al deze werving geldt: vermeld zo mogelijk jouw eigen naam en telefoonnummer i.p.v. het algemene nummer van Alzheimer Nederland. Mensen ‘gunnen’ het eerder aan een bekende en/of plaatsgenoot met hetzelfde netnummer dan aan een anonieme organisatie of 06-nummer. Mocht je toch moeite hebben met het vinden van nieuwe collectanten, neem dan contact op met je relatiebeheerder. Samen kunnen jullie dan bekijken wat jullie kunnen doen om nieuwe collectanten te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld persoonlijke wervingsflyers die we je toe kunnen sturen.

Veel succes gewenst bij het vinden van nieuwe vrijwilligers!

Martijn de Maar relatiebeheer regio Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Overijssel, deel van Utrecht 
m.demaar@alzheimer-nederland.nl  
06-57590416

Marion Stroeken-Sanders relatiebeheer regio Limburg, Noord-Brabant en deel van Gelderland m.stroeken@alzheimer-nederland.nl  06-57590344

Ellis Temminck-Smeets relatiebeheer regio Groningen, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, deel van Gelderland en deel van Utrecht e.temminck-Smeets@alzheimer-nederland.nl  06-57590318