Zoek nieuwe collectanten

Iedereen weet: hoe meer mensen collecteren, hoe hoger de uiteindelijke opbrengst van de collecte. Dit geld is hard nodig om meer onderzoek naar dementie mogelijk te maken. Daarom geven we je hier tips om in jouw buurt nieuwe collectanten te werven.  

Tip 1: gebruik social media 

Via social media bereik je snel en gemakkelijk in één keer veel mensen. Plaats een oproep op je eigen Facebookpagina, Instagram, LinkedIn of buurtapp en spoor vrienden, familie buurtgenoten aan om deze oproep te delen. We weten dat dit soort berichten vaak nieuwe collectanten oplevert. Je kunt je oproep ook plaatsen NL voor Elkaar: https://www.nlvoorelkaar.nl/ en de buurtapp Nextdoor. 

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, kun je onderstaande tekst gebruiken en aanvullen. Wil je jouw bericht opmaken met een passende foto? Onderaan deze pagina vind je een aantal mooie voorbeelden die je rechtenvrij kan gebruiken. 

Voorbeeldtekst: 

Mijn naam is ….. en ik organiseer de collecte in …… 

Wist je dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt? Bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3. Deze ziekte moet stoppen. Wil jij bijdragen aan een toekomst zonder dementie en ook nog eens lekker in beweging blijven? Loop dan mee tijdens de jaarlijkse collecteweek! Het kost maar een paar uurtjes en we kunnen jouw hulp heel goed gebruiken. Je bepaalt zelf hoeveel je wil lopen. Wist je trouwens dat de collecteopbrengst van Alzheimer Nederland al jaren achtereen groeit? Mensen willen dus echt geven voor een oplossing. Help je mee? Meld je dan aan bij (gegevens plaatselijke coördinator of wijkhoofd) of via de link: https://www.alzheimer-nederland.nl/collecte/collectant-worden 

 

Tip 2: Stuur een persbericht naar de plaatselijke krant 

Via de (buurt)krant bereik je een groot gebied. Redacties staan vaak open voor persberichten van goede doelen. Download hier het persbericht, vul het aan met jouw gegevens en stuur het naar de lokale redactie.  
<LINK TOEVOEGEN NAAR PERSBERICHT> 

 

Tip 3: Vraag bestaande collectanten 

Vraag je huidige collectanten of ze willen helpen om nieuwe mensen te werven. Zij weten als geen ander hoe leuk en waardevol het is om te collecteren. Als iedereen één nieuwe collectant aanlevert, heb je al snel een verdubbeling van je totale collectantenaantal! 

En als een collectant een jaar niet kan collecteren, vraag dan of diegene zelf een vervanger kent. 

 

Tip 4: Betrek nieuwe mensen in de buurt 

Komen er nieuwe mensen in jouw buurt wonen? Stel ze voor om mee te helpen met de collecte. Zo kunnen ze op een leuke en nuttige manier kennis maken met hun nieuwe buurt. 

Bezoek lokale evenementen en winkels, markten, braderieën, supermarkten en mogelijk bedrijven waar jij of bestaande collectanten werkzaam zijn. Allemaal prachtige drukke locaties waar je mensen kunt aanspreken en waar je wervingsflyers kunt uitdelen. Stem wel altijd van te voren even af met bijvoorbeeld de marktmeester, supermarkteigenaar of leidinggevende van het bedrijf. En je kunt zelf ook aanbellen in de straten waar je nog een collectant zoekt. Via het collectebureau kun je flyers krijgen die je uit kunt delen en waar je je eigen gegevens op kunt vermelden. 

 

Tip 5: Ga langs bij een Alzheimer Café 

Bezoek het Alzheimer Café in de buurt en vraag of zij een oproep willen doen (of vraag of je dit zelf mag doen) voor collectanten. Kijk hier voor een Café bij jou in de buurt. 

 

Tip 6: Organiseer een collecteavond 

Organiseer een collecteavond met jouw koor, de sportclub, collega’s van werk, vrienden, familie, etc. Maak het extra leuk door voor-/achteraf gezamenlijk iets te eten/drinken en na afloop gezamenlijk de opbrengst te tellen. 

 

Tip 7: Benader een middelbare school 

Benader een middelbare school die nog met de maatschappelijke stage werkt, vaak wil een aantal leerlingen wel collecteren. Zij kunnen dan samen bij bijv. een winkelcentrum staan of een wijk opvullen die nog niet gelopen wordt. 

 

Tip 8: Werf mensen als je zelf collecteert 

Collecteer je zelf ook? Vraag dan aan mensen die de deur voor je open doen of ze interesse hebben om volgend jaar mee te lopen, bijvoorbeeld in hun eigen straat. 

 

Tot slot 

Maak het persoonlijk. Voor al deze werving geldt: vermeld zo mogelijk jouw eigen naam en telefoonnummer i.p.v. het algemene nummer van Alzheimer Nederland. Mensen ‘gunnen’ het eerder aan een bekende en/of plaatsgenoot. Mocht je toch moeite hebben met het vinden van nieuwe collectanten, neem dan contact op met je relatiebeheerder. Samen kunnen jullie dan bekijken wat jullie kunnen doen om nieuwe collectanten te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld persoonlijke wervingsflyers die we je toe kunnen sturen. 

Veel succes gewenst bij het vinden van nieuwe vrijwilligers! 

  • Martijn de Maar relatiebeheer regio Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Overijssel, deel van Utrecht m.demaar@alzheimer-nederland.nl  06-57590416 
  • Marion Stroeken-Sanders relatiebeheer regio Limburg, Noord-Brabant en deel van Gelderland m.stroeken@alzheimer-nederland.nl  06-57590344 
  • Merel Kuipers relatiebeheer regio Groningen, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, deel van Gelderland en deel van Utrecht, m.kuipers@alzheimer-nederland.nl, 06-22294091.
  •