Inspirerend voorbeeld fondsenwerving

Er is iets bijzonders aan de hand op Voorne-Putten: De aandacht voor de ziekte Alzheimer begint op een olievlek te lijken. Steeds vaker wordt er gereageerd op berichten in de media. Steeds meer mensen weten de weg naar de Alzheimer Cafés op Voorne-Putten te vinden. En dan het meest bijzondere: steeds vaker worden acties door mensen, verenigingen en/of bedrijven opgezet om geld in te zamelen. En in alle gevallen worden wij als afdeling van Alzheimer-Nederland uitgenodigd om een mooie cheque in ontvangst te nemen.

Mensen vieren hun verjaardag en vragen de visite een bijdrage in de collectebus te doen. Een vaste bezoekster van het Alzheimer Café heeft bij de uitvaart van haar man een donatiebox bij het condoleanceboek geplaatst. Een kringloopwinkel in Spijkenisse heeft voor het tweede jaar op rij een mooie schenking aan het Alzheimer Café gedaan. Als bestuur hebben we al een paar prachtige concerten mogen bijwonen, en aansluitend een mooie cheque in ontvangst mogen nemen. De Protestantse Kerk in Hellevoetsluis en Brielle heeft in een aantal diensten een bedrag bij elkaar gespaard. De Lionsclub heeft het Alzheimer Café in Brielle gesteund met een flinke bijdrage, zodat zij een theatervoorstelling konden boeken. Het is bijna teveel om op te noemen!

Aandacht

Je zou je bijna afvragen waar al deze aandacht ‘ineens’ vandaan komt. In 2018 had de afdeling Voorne-Putten en Rozenburg de gelegenheid om een mooi symposium te organiseren in Theater De Stoep in Spijkenisse. Daarbij hebben wij wel heel bewust een aantal partijen uitgenodigd die een waardevolle bijdrage aan de wereld van mensen met dementie kunnen leveren. Het was niet alleen een mooi symposium; het was ook een prachtige gelegenheid om te ‘netwerken’. Dit resulteerde in een uitnodiging door de afdeling Geriatrie om in maart op de open dag van het Spijkenisse Medisch Centrum aanwezig te zijn met een informatietafel. Vanuit het samenwerkingsverband op Voorne-Putten, waarvan wij als afdeling van Alzheimer Nederland deel uit maken, wordt sinds kort een wekelijkse ‘zitmiddag’ door 2 casemanagers op de afdeling Geriatrie van het SMC georganiseerd. Het programma ‘Onvergetelijk’ dat door de grote musea in Nederland wordt aangeboden is intussen uitgerold over een 5-tal musea in Hellevoetsluis. Enkele vrijwilligers van deze musea zijn opgeleid om een speciale rondleiding voor mensen met dementie in hun museum te presenteren. Op dit moment wordt er gewerkt aan het uitbreiden van dit initiatief over de andere musea op Voorne-Putten.

Beginnende olievlek

Het is een ongekende rijkdom voor een afdeling van Alzheimer Nederland. We staan nu voor de schone taak om deze hartverwarmende donaties op een verantwoorde manier te besteden. Er lijkt een vruchtbare wisselwerking te ontstaan tussen de initiatieven van de vele donateurs, en de inspiratie van het afdelingsbestuur om bestemmingen voor al deze financiële bijdragen te bedenken. Als we hiermee de aandacht voor de ziekte dementie kunnen versterken, hopen wij van harte dat deze beginnende olievlek nog veel groter zal worden.

Bestuur en werkgroepen van de afdeling Voorne-Putten en Rozenburg
Secretariaat
Carin Ottevanger