Les 2: Hoe vraag je dagopvang aan?
- weet ik welke vormen van dagopvang er zijn voor mensen met dementie.
- weet ik hoe mantelzorgers deze vorm van ondersteuning kunnen aanvragen.
- weet ik welke websites behulpzaam zijn in dit proces.

Gespecialiseerde dagopvang voor mensen met dementie
Dit kan niet alleen een uitkomst zijn voor de persoon met dementie, maar ook voor haar mantelzorger. De persoon met dementie krijgt op de dagopvang de mogelijkheid om weer een prettige invulling aan haar dag te geven, passend bij wat zij kan en wil. En de mantelzorger krijgt weer wat tijd en ruimte voor zichzelf. In deze video (kijkduur 5:17 minuut) van Frenk Van der Lende ga je op bezoek bij de dagbesteding van een groep jonge mensen met dementie. Frenk liep een dag met ze mee, vroeg hoe ze er terecht zijn gekomen en waarom zij er zitten.
Dagbesteding of dagbehandeling?
Er zijn verschillende soorten dagopvang voor mensen met dementie. Bij 'dagbesteding' en 'dagopvang' ligt de nadruk op gezelligheid en ontspanning. Bij 'dagbehandeling' is er niet alleen tijd voor activiteiten, maar ook voor behandeling. De begeleiding is bij dagbehandeling in handen van een multidisciplinair team met gespecialiseerde verzorgenden. Hieronder vind je aangegeven welke stappen er te zetten zijn om dagopvang te regelen:
Stap 1: naar de gemeente
Als iemand beginnende of matig ernstige dementie heeft, wordt dagopvang geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en uitgevoerd door de gemeenten. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Wmo kan de mantelzorger een ‘keukentafelgesprek’ aanvragen bij de gemeente waar de persoon met dementie woont. De gemeenteambtenaar die langskomt inventariseert tijdens dat gesprek welke zorg er nodig is en hoe deze geregeld kan worden. Er ontstaat dan ook meteen een beeld van de eventuele kosten. Het keukentafelgesprek kan aangevraagd worden via het Wmo-loket (de link vind je in de laatste les van dit leertraject: 'Evaluatie en afsluiting'.), of via de website van de betreffende gemeente.
Stap 2: Zorg inkopen vanuit een persoonsgebonden budget
Als is gebleken dat iemand in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo, kan de mantelzorger ook kiezen voor een zogenoemd persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee kan de mantelzorger zelf ondersteuning inkopen bij de organisatie of leverancier van zijn keuze.
Stap 3: Dagopvang bij gevorderde dementie
Zodra iemand met dementie 24 uur per dag zorg of toezicht nodig heeft, kan ze in aanmerking komen voor Wlz-zorg (zorg vanuit de Wet langdurige zorg). Met een indicatie voor Wlz-zorg kan gekozen worden voor zorg in een instelling, maar ook voor intensieve zorg thuis. Voorwaarde voor dat laatste is dat de kosten hiervan niet hoger zijn dan opname in een instelling.
Hulp bij het regelen
Het kan best lastig zijn om dit soort zaken te regelen. Krijg je hier als vrijwilliger vragen over, dan kun je de mantelzorger adviseren om hulp te vragen in de eigen omgeving of bij het Wmo-loket. Via de gemeente heeft iedere mantelzorger recht op ondersteuning door een onafhankelijke cliëntondersteuner. Ook de casemanager zou kunnen aanschuiven bij het keukentafelgesprek en hulp bieden bij de aanvraag.
Je kunt ook doorverwijzen naar Steunpunt Mantelzorg of een mantelzorgmakelaar. Zij kunnen de mantelzorger allerlei regeltaken op het gebied van zorg, arbeid, welzijn, wonen of financiën uit handen nemen of snel de weg wijzen naar het juiste loket.
Test je kennis
Let op: deze oefening werkt niet goed op mobiel.