Les 4: Helende herinneringen
- weet ik hoe fijn het kan zijn voor iemand met dementie om actief herinneringen op te halen.
- weet ik welke manieren en (digitale) hulpmiddelen er zijn om dit samen te doen.

Samen herinneringen ophalen
Naast medische hulp zijn er ook andere manieren om iemand met dementie zich beter te doen voelen. Soms kan dat zo simpel zijn als samen herinneringen ophalen. Herinneringen kunnen helpen om een gesprek op gang te brengen en iemand met dementie activeren en opvrolijken.
In onderstaande video (kijkduur 2:49 minuut) halen mensen met dementie samen met hun naaste herinneringen op aan vroeger tijdens de zogenaamde Kracht van Herinneringen-bijeenkomsten. Hoe kun je de band tussen iemand met dementie en de mantelzorger verbeteren?
Welke mogelijkheden zijn er?
Tip 1: Maak een levensboek
Hierin verzamel je mooie herinneringen uit het leven van de persoon met dementie. Plak zelf foto’s en plaatjes in een boek, schrift of map, of maak op de computer een digitaal album. Als je via internet zoekt op ‘levensboek maken’ vind je verschillende aanbieders en mogelijkheden. Maak eventueel voorin een inhoudsopgave op (voor)naam, zodat de persoon met dementie bepaalde personen makkelijk kan opzoeken.
Tip 2: Maak een levensschilderij
Schilder, plak of teken dingen die horen bij, of iets zeggen over de persoon met dementie. Zie ook de link in de laatste les van dit leertraject: 'Evaluatie en afsluiting'.
Tip 3: Vul een herinneringskoffer
Een herinneringskoffer is een koffer met spulletjes uit het verleden van de persoon met dementie. Ga op zoek naar voorwerpen, geuren, kleuren en smaken waarvan je verwacht dat ze herinneringen losmaken. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, speelgoed, zeep, snoepjes, huishoudelijke attributen, foto’s en plaatjes, beeldjes of een favoriete LP. Stop alles in een koffer, mand of doos en neem de tijd om deze rustig uit te pakken, samen met de persoon met dementie.
Tip 4: Luister naar muziek
Muziek is een mooie manier om contact te maken met iemand met dementie. Speel haar favoriete muziek, of (als je niet weet welke dit is) muziek uit de periode dat zij jong was en kijk wat dit bij haar losmaakt. In de volgende les gaan we dieper in op het effect van muziek.
Tip 5: Bezoek plekken uit het verleden
Aan welke plekken heeft de persoon met dementie bijzondere herinneringen? Bestaan deze plekken nog? Bekijk of het mogelijk is om een bezoek te brengen aan haar oude straat, school, werk of andere plekken waar ze vroeger graag kwam. Maak er een gezellig middagje uit van, inclusief een punt ouderwets lekkere appeltaart.
Tip 6: Lees boeken met verhalen en plaatjes van vroeger
Lees voor uit boeken die de persoon met dementie vroeger graag las. Of bekijk samen boeken met plaatjes of verhalen van vroeger. Wat was haar vaste taak vroeger thuis? Welke spelletjes speelde ze op het schoolplein? Wat dronk zij als ze op visite ging bij haar oma?
Tip 7: Vul een digitale fotolijst
In een digitale fotolijst kun je verschillende foto’s uploaden, zodat de beelden uit haar jeugd en van haar familie automatisch voorbijkomen. Digitale fotolijsten zijn te koop via warenhuizen en elektronicawinkels.