Les 3: Als je partner op jonge leeftijd dementie krijgt
- weet ik wat de impact is op de partner wanneer iemand op jonge leeftijd dementie krijgt.
- weet ik dat het belangrijk is zo snel mogelijk hulp te regelen.

Een diagnose dementie heeft ingrijpende gevolgen
Maar als iemand nog (relatief) jong is, zijn de gevolgen des te ernstiger. Zo iemand staat nog midden in het leven. De ziekte leidt er dan niet alleen toe dat de persoon met dementie haar rol als partner op termijn niet meer zal kunnen vervullen, maar ook de rol van ouder of van mantelzorger voor de eigen ouder(s). Inkomsten vallen weg; van een gezamenlijke toekomst is geen sprake meer. En daar komen de problemen die de ziekte zelf met zich meebrengt nog eens bij.
Wanneer moet iemand zich zorgen maken? Onderzoekers en professoren van de vijf Alzheimer Centra in Nederland geven daar in onderstaand filmpje (kijkduur 4:32 minuut) een antwoord op:
Wat doet het met je als je partner dementie heeft?
Als partner is het heel belastend om te zien dat je naaste de grip op het leven en zichzelf geleidelijk verliest. De onderlinge rolverdeling verandert ingrijpend: naarmate gelijkwaardigheid en wederkerigheid naar de achtergrond verschuiven, vervult de partner steeds meer de rol van verzorger. Doordat mensen zich nog in ‘het spitsuur van het leven’ bevinden, is de kans op overbelasting bij partners van jonge mensen met dementie dan ook nog groter dan bij mantelzorgers op oudere leeftijd.
Realiseer je je dat relatief jonge mantelzorgers meestal terughoudender zijn om professionele hulp en ondersteuning in te schakelen. Ze zijn gewend om hun eigen boontjes te doppen. Als je merkt of vermoedt dat dit zo is: praat erover met ze. Het kan helpen als je hen erop wijst dat ze de zorg voor hun naaste thuis langer volhouden als ze al in een vroeg stadium extra hulp inschakelen.
En de relatie dan?
Natuurlijk verandert een relatie ingrijpend als een van beiden dementie heeft. De ‘gezonde’ partner zal zich wellicht zelfs afvragen of hij of zij de relatie wel moet voortzetten. Vaak gevolgd door schuldgevoelens of schaamte voor deze gedachte. Het kan helpen om te benadrukken dat dergelijke gevoelens begrijpelijk zijn. Het is heel moeilijk om het veranderde gedrag van je partner te accepteren als symptomen van haar ziekte. Ze raakt steeds meer in zichzelf gekeerd en is zich steeds minder bewust van de gevoelens en behoeftes van een ander. Dat kan enorm frustrerend zijn. Erover praten kan helpen om alle heftige en tegenstrijdige emoties een plek te geven.
Het is goed om je als vrijwilliger te realiseren dat de taak van de partner/mantelzorger van iemand met dementie op jonge leeftijd extra zwaar is. Hieronder zie je welke rollen en taken door de ziekte onder druk komen te staan.
- Eigen werk
- Werk van de partner
- Zorg voor de kinderen
- Zorg voor ouders
- Financiële verplichtingen zoals een hypotheek
- Bijhouden van de administratie
- Huishouden
- Klussen in huis
- Helpen bij huiswerk
- Relatie met de partner
- Sociale relaties