Les 3: Weten waar je aan toe bent
- weet ik wat de voordelen zijn van het laten stellen van een goede diagnose

Jeanine heeft sinds 2013 de diagnose Alzheimer
In dit filmpje (kijkduur 1:16 minuut) vertelt zij hoe de mensen in haar omgeving daarmee omgaan en omschrijft zij heel mooi hoe de samenleving haar en andere mensen met dementie ziet en behandelt.
Als iemand zich zorgen maakt over zijn of haar geheugen, kan het verleidelijk zijn om die zorgen weg te moffelen of kleiner te maken dan ze zijn: “Ach, het zal wel loslopen, ze wordt gewoon een dagje ouder…”, of: “Iedereen vergeet wel eens wat. Ik ben heus niet gek.”
Bovendien: als er nog geen genezing mogelijk is van dementie, waarom zou je dan willen weten dat je het hebt? Zo’n ‘stempel’ wil toch niemand? Kun je niet beter zo lang mogelijk genieten van wat er nog wél kan? Op zich is dit een begrijpelijke redenering, maar toch is deze benadering niet verstandig. In deze les geven we maar liefst tien antwoorden op de vraag waarom een gedegen diagnose belangrijk is.
10 redenen om een diagnose te laten stellen
Dementie is nog steeds niet te genezen. Toch zijn er genoeg redenen om wel te laten onderzoeken of er sprake is van dementie en zo ja, van welke vorm van dementie. Een diagnose kan bijvoorbeeld leiden tot:
Uitsluiting van andere ziektes
Het is belangrijk om tijdig een diagnose te stellen en zeker te weten dat er niet iets anders aan de hand is. Geheugenproblemen kunnen ook voortkomen uit een depressie, stress, vitaminetekort of een schildklierafwijking.
Behandeling
Er zijn medicijnen die alzheimer kunnen vertragen. Ook onderliggende oorzaken kunnen worden behandeld, waardoor verdere achteruitgang wordt vertraagd.
Hulp en ondersteuning
Er is gerichte hulp bij dementie beschikbaar zodat het in de thuissituatie zo lang mogelijk vol te houden is.
Opluchting
Hoe schokkend de diagnose ook is, er is ineens een logische verklaring voor veel vragen en problemen. Dat neemt veel spanning weg.
Persoonlijke begeleiding
Een casemanager of consulent geeft voorlichting, biedt ondersteuning, weet de juiste voorzieningen en signaleert tijdig wanneer de mantelzorg te zwaar wordt.
Weloverwogen keuzes
Iemand die weet wat er aan de hand is, kan zelf nog de nodige beslissingen nemen over zorg, wonen en welzijn, het opstellen van een testament of wilsverklaring en het aanwijzen van wettelijke vertegenwoordiging.
Lotgenotencontact
Vooral in het begin van de ziekte kan het prettig zijn om met lotgenoten te praten, zowel voor de persoon met dementie als voor de mantelzorger. Dit kan in Gespreksgroepen en bij Alzheimer Cafés, Theehuizen of Trefpunten.
Een betere voorbereiding
De diverse vormen van dementie hebben verschillende symptomen en verloop, en andere behandelings- en benaderingswijzen. Een tijdige diagnose geeft duidelijkheid over de benodigde aanpak en de toekomstverwachtingen.
Kennis van zaken
Hoe eerder je weet waar je aan toe bent, hoe beter je met de situatie kan leren omgaan.
Erkenning
Op dementie rust nog vaak een taboe. Een diagnose helpt mee aan de erkenning van deze ernstige ziekte.