Les 4: Een heel andere relatie
- welke gevoelens de diagnose dementie kan losmaken bij de partner
- welke tips ik hen als vrijwilliger kan geven

Als je partner dementie krijgt
Als iemands partner de diagnose dementie krijgt, komt dat heel hard aan. Enerzijds zal er misschien de opluchting zijn dat de tijd van onzekerheid nu voorbij is; anderzijds kunnen angst en zorgen over de toekomst overdonderend zijn. Er is tijd nodig om deze gevoelens een plaats te geven en de diagnose te kunnen accepteren.
In dit filmpje (kijkduur 1:53 minuut) vertelt Marijke over de veranderingen in haar leven nu haar partner de diagnose dementie heeft gekregen.
Emoties hebben ruimte en tijd nodig
Kort nadat hun partner de diagnose dementie heeft gekregen, worden veel mensen overspoeld door gevoelens van angst, verdriet, woede en bitterheid. Ook wanhoop, ongeloof, schaamte en zelfs schuldgevoel (‘Had ik het maar eerder geweten, dan had ik meer begrip gehad.’) komen veel voor. Je kunt je als partner eenzaam en wanhopig voelen: wat staat ons allemaal te wachten en hoe moet ik hier in vredesnaam mee omgaan? Het is goed om te weten dat deze gevoelens erbij horen, zodat jij ze als vrijwilliger kunt herkennen en erkennen. Iedereen heeft zijn eigen manier en tempo om deze emoties een plek te geven. Het is belangrijk dat ook de partner (vaak de aanstaande mantelzorger) de tijd te neemt om het nieuws te laten bezinken.
Veranderende rollen en verantwoordelijkheden
Vanwege de dementie verandert de relatie tussen partners of in een relatie tussen een patiënt en een mantelzorger. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid nemen steeds meer af. Ook seksualiteit raakt meer op de achtergrond. De liefde voor de partner zal geleidelijk meer gaan lijken op de liefde voor een zoon of dochter.
Dat is verdrietig, maar toch kunnen partners het samen nog wel fijn hebben. Wie het lukt de situatie te accepteren zoals die is, kan weer meer genieten van momenten samen. Intimiteit krijgt een andere vorm dan voorheen. Het kan helpen wanneer je de mensen met wie je in je vrijwilligerswerk te maken krijgt, hierop wijst, zodat ze er oog voor kunnen gaan ontwikkelen. Ook praktisch zal de rolverdeling tussen partners veranderen. De mantelzorger zal bij steeds meer dingen moeten helpen en uiteindelijk steeds meer taken moeten overnemen.
Goede informatie is belangrijk
Informatie over de ziekte en het mogelijke verloop ervan kan mantelzorgers helpen om zo goed mogelijk met de nieuwe situatie om te gaan. Moedig mantelzorgers aan om naar die informatie op zoek te gaan. Als een mantelzorger van een persoon met dementie weet wat hij ongeveer kan verwachten, kan hij zich daar beter op instellen.
Als jij als vrijwilliger weet waar goede informatie te vinden is over dementie, kun je de mantelzorger helpen door hier naar door te verwijzen. In deze woordzoeker vind je een aantal mogelijke bronnen.
Test je kennis
Let op: deze oefening werkt niet goed op mobiel.