Maak kennis met Fred Cohen

fredcohen.gif

Rubriek het stokje -  profielschets van een vrijwilliger. De vrijwilliger mag het stokje doorgeven aan iemand van een andere afdeling. Deze keer Fred Cohen, die 'het stokje' gekregen heeft van Jeantien Brugma.

Naam
Fred Cohen

Leeftijd
70 jaar

Getrouwd/kinderen
Getrouwd met Laeta van Amesfoort. Ik heb drie dochters, een stiefdochter en stiefzoon één kleindochter, een stiefkleinzoon en twee stiefkleinkinderen.

Woonplaats
Amsterdam

Functie bij Alzheimer Nederland
Voorzitter Alzheimer Nederland afdeling Amsterdam

Omschrijf jezelf in 3 woorden
De drie V’s van: Veelzijdig, Verantwoordelijk, Verbinder

Waar ben je goed in?
Muziek maken, improviseren, teams leiden, visie ontwikkelen, strategischs en tactisch denken en niet te vergeten handen uit de mouwen steken.

Waar ben je minder goed in?
Strak vergaderen, zaken uit boeken leren, en nog veel meer valkuilen.

Wat geeft jou energie als vrijwilliger?
De inzet van vrijwilligers en werken aan het doel: steunen van mensen die met dementie te maken hebben. Bij mijn opvatting over het zijn van voorzitter van de afdeling vind ik dat ik inzicht moet hebben in wat er  gebeurt. Ik heb daarom, naast bezoeken van Alzheimer cafés, een aantal trainingen, zoals: Samen Dementievriendelijk, de gespreksleiderstraining, de training fondsenwerving, gevolgd en ga binnenkort ook aan de gang met de training belangenbehartiging. Niet omdat ik dat allemaal zelf wil gaan doen, maar om echt goed te weten waar het allemaal over gaat. Het geeft mij veel inzicht wat er gebeurt en waarom. Dit helpt mij om mijn rol goed in te vullen. 

Waar word je stil van?
Prachtige verhalen die partner- en mantelzorgers delen tijdens de Alzheimer Cafés.

Waar kom je voor je bed uit?
Het spelen met mijn Bluesband The Amsterdam Blues Company.

Waarom doe je vrijwilligerswerk voor AN?
Omdat één van mijn drijfveren is dingen te doen die maatschappelijk nut hebben en waar ik van kan leren. Dat is bij deze vrijwilligers ‘job’ het geval en dat heb ik in mijn werk ook zo gedaan.

Wat is het grappigste of indrukwekkendste dat je ooit meemaakte in je tijd als vrijwilliger voor AN?
De uitvoering van een musical. Door bezoekers van het Odensehuis in Amsterdam-Zuid. De spelers en musici waren mensen met dementie, hun partners en kinderen, kinderen uit de buurt en medewerkers van het Odensehuis. Een lach en ook een traan. Heel indrukwekkend.

Heb je een droom voor jezelf en/of voor je afdeling of Alzheimer Nederland?
Mijn droom voor de afdeling, met zeven cafés/trefpunten, een theehuis en een theehuis in de pioniersfase is: Dat ze veel kunnen en zullen betekenen voor een ieder die te maken heeft met dementie en dat ons bestuur dat mooi faciliteert.

Aan wie geef je het stokje door en waarom?
Patricia van den Bercken. Ik heb haar ervaren als een heel betrokken en zeer serieuze belangenbehartiger en een prettig mens.