Maak kennis met Mart van de Vorst

mart.jpg

3 september 2018

Rubriek het stokje -  profielschets van een vrijwilliger. De vrijwilliger mag het stokje doorgeven aan iemand van een andere afdeling. Deze keer Mart van de Vorst, die 'het stokje' gekregen heeft van Decy Eysma.

Naam: Mart van de Vorst
L
eeftijd: 68 jaar
Woonplaats: Bergeijk
Getrouwd/kinderen?
Ik ben inmiddels 46 jaar getrouwd met mijn man Frans. Samen hebben we twee dochters en vier mooie kleindochters.

Omschrijf jezelf in drie woorden
Verbinder, enthousiast, doorbijter.

Wat is je functie bij Alzheimer Nederland? En sinds wanneer?
Sinds begin 2016, toen ik net met pensioen was, ben ik vrijwilliger geworden bij het Alzheimer Café De Kempen in Eersel. Toen ik die functie aanvaardde betekende dat ook dat ik in het bestuur van onze regio Zuidoost Brabant plaats nam. Binnen het bestuur ben ik nu vrijwilligerscoördinator. Dat houdt in dat ik de vrijwilligers bij Alzheimer Nederland aanmeld. Sinds kort gaat dat in Nexios, ons nieuwe relatiebeheersysteem. Ik zorg ervoor dat de vrijwilliger een account krijgt zodat men hun eigen gegevens kan bijwerken. Verder zit ik in de werkgroep van het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre. Dit café bestaat aankomende september 1 jaar. Ik heb dit café mee mogen oprichten met een hele enthousiaste club vrijwilligers.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik net met pensioen was en zoekend was naar een nieuwe invulling van mijn tijd.

Waarom heb je voor deze vrijwilligersfunctie gekozen?
Ik kende het Alzheimer café in Eersel al en ook een aantal mensen die daar als vrijwilliger betrokken zijn. Daarbij spreekt mij de begeleiding van mensen die te maken hebben met dementie erg aan. Ik ben verpleegkundige van origine en heb in mijn loopbaan veel te maken gehad met mensen met dementie en heb mee mogen denken in het ontstaan van het netwerk dementie in onze regio. Dat is inmiddels zo’n 20 jaar geleden.

Wat geeft jou energie als vrijwilliger?
Elke keer als ik een avond in het Alzheimer café heb meegemaakt, voel ik dat me dat energie geeft. Ik zie dat bezoekers zich op hun gemak voelen en dat er veel besproken kan en mag worden. Verder vind ik het fijn om beleidsmatig mee te denken in het bestuur.

Wat is het je het meest bijgebleven in je werk als vrijwilliger?
Nieuwe mensen leren kennen met dezelfde passie en interesse.

Aan welke vrijwilliger (uit een andere afdeling) geef je het Stokje door?
Graag geef ik het stokje door aan Alice Liedenbaum afdeling Oss-Uden-Meierijstad.