Maak kennis met Patricia van den Bercken

Patricia van den Bercken.JPG

Rubriek het stokje -  profielschets van een vrijwilliger. De vrijwilliger mag het stokje doorgeven aan iemand van een andere afdeling. Deze keer Patricia van den Bercken, die 'het stokje' gekregen heeft van Fred Cohen.

Naam
Patricia van den Bercken

Leeftijd
54

Woonplaats
Bilthoven

Functie bij Alzheimer Nederland
Vrijwillig Belangenbehartiger Afd. Zeist e.o.

Omschrijf jezelf in 3 woorden
Veelzijdig, verbindend, empalytisch (zie onder)

Waar ben je goed in?
Onderwijzen, coachen, draagvlak creëren, organiseren, anticiperen, schrijven. Als ik ergens in geloof, dan ga ik ervoor! Er zijn, is mijn motto. Met hart en hoofd. Vandaar empalytisch, mijn woord voor empathie + analytisch.

Waar ben je minder goed in?
Als ik verlies na een urenlange schaakpartij, ben ik ‘even niet aanspreekbaar’. Computerprogrammeren vind ik interessant, maar te moeilijk, te bèta. Verder probeer ik de conditionering los te laten, dat ik altijd nuttig bezig moet zijn. Zo heb ik een jaar lang, zen geoefend in ‘niemand zijn’. Zonder oordelen en ego verhaal en puur procesgericht. Dit is echter een blijvende uitdaging.

Wat geeft jou energie als vrijwilliger?
Een vrouw met een missie te zijn. Zoals dementievriendelijkheid bevorderen in Gemeente De Bilt. Deelnemen aan panels, coalities, ketens. Schrijven, spreken met politiek, school, kerk, winkel, bedrijf en als het mocht op het sinaasappelkistje op de markt.

Waar word je stil van?
De terugkerende zin die voor mij existentieel troostend is: ‘van eeuwigheid tot eeuwigheid, amen’, in de gebeden van Abdij St. Hildegard bij Bingen. Na het avondgebed begint het Silentium (stilte tot de volgende dag), dus dat komt mooi uit.

Waar kom je voor je bed uit?
Voor zen lerares Lucy, mijn 17-jarige kat. Hoe vroeg, hoe laat ook. Van haar leer ik, dat het NU goed moet zijn. Voor ons, voor iedereen. Straks of morgen bestaan niet. Ik kom ook graag mijn bed uit voor positieve acties van het gouden kompas: alles dat helend, vrede gevend is, voor welzijn van mens en dier. Het kompas dat het beste in mij en anderen naar boven haalt. Stille aandacht in de natuur, creatief samen zijn, liefdevolle communicatie, inspirerende projecten. Belangenbehartiging AN hoort daar bij.

Waarom doe je vrijwilligerswerk voor AN?
Vanwege het belang van dementievriendelijkheid. Het aantal mensen met dementie neemt sterk toe. Reuze belangrijk om in de gemeente hierbij stil te staan en plan te trekken. Alzheimer NL wijst de samenleving daarop. Het is een uitstekend georganiseerde, professionele, vriendelijke organisatie die op alle niveaus actief is en ons als vrijwillig belangenbehartigers prima opleidt.

Wat is het grappigste of indrukwekkendste dat je ooit meemaakte in je tijd als vrijwilliger voor AN?
De ontdekking dat de veel gehoorde uitspraak: “laat die maar, die is dement”, mensen met dementie ernstig tekortdoet. Zij kunnen vaak meer dan je denkt! Zelfs mensen die “ver in hun afscheidsproces van de wereld verkeren” (een interpretatie die mij erg aanspreekt). Dit ontdekte ik op een gesloten pg-afdeling, waar een mevrouw al enige tijd woont. Voor zich uit starend, zit zij meestal war-talig te brabbelen. Maar na een gezellige middag, waarbij ik met haar in gesprek bleef alsof er niets aan de hand was, begon zij zomaar vol vuur een samenhangend verhaal over haar jeugd af te steken. Alzheimer leek compleet verdwenen! In volmaakt ABN. Van a tot z, in een vloeiend verhaal vol understatements, spreekwoordelijke uitdrukkingen en humor! Ik zal het nooit vergeten. Het ging over het leven op de boerderij. Over het vangen van kippen, kikkers en kraaien. Maar ook over het gooien met zelfgebakken taarten bij de kruiwagenraces op zaterdag en de boerenjongens die daarbij niet ontbraken. Over het krakende maisveld in de diepzwarte nacht met daarboven een zilveren maan. In de verte de roep van de oehoe….

Heb je een droom voor jezelf en/of voor je afdeling of Alzheimer Nederland?
Nederland als meest (dementie)- vriendelijk land ter wereld!

Aan wie geef je het stokje door en waarom?
Aan Decy Eysma, afdeling ’s Hertogenbosch. Een inspirerend mens, maatschappelijk actief, met veel daadkracht en een indrukwekkend cv.