Mensen met Dementie en hun mantelzorgers bereiken

Op dit moment staan er allemaal hulplijnen open. Alzheimer telefoon, het Rode KruisForum op Dementie.nl en verschillende landelijke en lokale initiatieven. Heel mooi en ook goed om naar te verwijzen. Maar het is ook belangrijk om persoonlijke contact te houden met bezoekers van het Alzheimer Café. Laat weten dat je er voor ze bent, ook al is dat fysiek onmogelijk. Door middel van een telefoongesprek kun je ze een hart onder de riem steken, een luisterend oor zijn en van informatie, advies en praktische oplossingen voorzien.

We hebben hieronder een kort stappenplan gemaakt voor het bellen met Alzheimer Café bezoekers.

1. Zoek mensen om te bellen

Doe een oproep op social media, de regionale website, huis-aan-huis-bladen om te helpen met bellen. 

2. Vraag toestemming om bezoekers te bellen

Stuur een e-mail naar Alzheimer Café bezoekers om te vragen hoe het met ze gaat en ze telefonisch contact fijn zouden vinden. Via deze e-mail vraag je hun telefoonnummer uit zodat je hen later kunt contacten.

Zorg dat de e-mail professioneel en herkenbaar overkomt, dit in verband met oplichters. We hebben een voorbeeldtekst gemaakt die je kunt gebruiken.

3. Voorbereiden

Verspreid de telefoonnummers onder de bellers. Let op dat je hier de privacywet in acht houdt en alleen die benodigde gegevens deelt met de personen die dit nodig hebben. Dus niet alle telefoonnummers naar iedereen die gaat bellen.

4. Aan de slag

Zorg voor een ontspannen houding. Dit kan zijn met een kop koffie op de bank, lekker lopend door je huiskamer of tuin werkt. Kijk wat het beste werkt voor jou.

We kunnen niet alles oplossen, helaas. Benoem dat ook. We kunnen wel een beetje aandacht geven en een luisterend oor zijn. Als het gesprek ten einde is en het is positief ervaren, dan kun je vragen of zij nog nog andere mensen kennen die een telefoongesprek op prijs zou stellen. Als het mag kun je dan een telefoonnummer noteren. Je kunt ook vragen of zij zelf die persoon willen bellen.

 

dementie.nl voor meer informatie en advies

Op dementie.nl vind je meer informatie over het omgaan met mensen met dementie tijdens corona. Een belangrijk platform voor Alzheimer Café bezoekers in deze moeilijke tijden. Wijs ze hier op.

Op dit platform is ook een actief forum waar mensen in gesprek kunnen gaan over het coronavirus. Hier kunnen ze ervaringen uitwisselen, vragen stellen of tips geven en elkaar zo ondersteunen in deze moeilijke tijd.