Mijn tip? Ga gewoon aan de slag met Nexios Collecte!

Cindy van Tilborg (40) is wijkhoofd van de dorpen Gameren, Nieuwaal en Bruchem in de gemeente Zaltbommel. In het verleden hield zij haar collectantenadministratie bij op papier, maar sinds vorige maand werkt zij met het online programma Nexios Collecte.

Wat dacht je toen je hoorde dat Alzheimer Nederland met een online programma voor collectantenregistratie ging werken?
Ik was in het begin wel wat afwachtend, maar ik moet zeggen: het werkt echt goed. Als je eenmaal weet hoe je moet inloggen, dan lukt het wel! Het maakt de communicatie naar de collectant veel makkelijker, en ook de overdracht naar een eventuele opvolger loopt zo heel soepel. Toen ik begon als wijkhoofd, wist ik bijvoorbeeld alleen via papieren lijsten wie de collectanten waren. Ook wist ik niet welke route deze mensen de jaren daarvoor hadden gelopen. Nu staat die informatie genoteerd in Nexios. Stel dat ik in de toekomst een keer stop als wijkhoofd, dan kan mijn opvolger meteen met de bestaande informatie aan de slag.

“Het maken van stratenplannen voor je collectanten is heel gemakkelijk in dit systeem. Tot vorig jaar zocht ik namelijk op een landkaart op waar mensen woonden en gaf ze dan een looproute in hun eigen buurt. Die kleurde ik in op de landkaart en na afloop van de collecte bewaarde ik die informatie tot het volgende jaar. In Nexios Collecte zie ik op een wijkkaartje precies waar alle vrijwilligers wonen. Door stukjes straat aan te klikken kan ik een stratenplan voor ze samenstellen. Je ziet gelijk hoeveel huisadressen binnen het geselecteerde gebied liggen. En als je weet hoe ver de huizen uit elkaar liggen, dan kun je ook inschatten hoeveel tijd een collectant kwijt zal zijn met collecteren binnen dat gebied. Vervolgens kan ik dan heel eenvoudig per collectant een stratenplan uitprinten. En die informatie blijft bewaard in het systeem voor een volgende keer. Dus je doet nooit dubbel werk!

Dankzij dit systeem zie je heel duidelijk of het stratenplan dat je aan de collectant geeft logisch is. Je ziet ook of er nog gebieden zijn waar géén collectant komt. Met die wetenschap kun je dan gericht op zoek gaan naar nieuwe mensen. Zo stonden wij bijvoorbeeld in augustus op de plaatselijke braderie om vrijwilligers te werven. We hadden uit het systeem plattegrondjes geprint van elk dorp waarop je in één oogopslag kon zien waar we nog collectanten zochten. Dat werkte erg goed, we hebben die dag 13 nieuwe collectanten kunnen inschrijven! 

Mijn advies aan andere wijkhoofden en coördinatoren is dan ook: neem zo snel mogelijk een kijkje in het systeem. Het is niet eng en je kunt weinig verkeerd doen. In de handleiding vind je veel informatie en als je dan tóch vastloopt, dan kun je naar het collectebureau bellen voor ondersteuning. Mijn tip is: ga er gewoon mee aan de slag!”