2021 hét Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

Het NOV (de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) heeft 2021 uitgeroepen tot het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Het thema ‘Mensen maken Nederland’ staat hierbij centraal. Met dit thema wil het NOV meer mensen enthousiast maken over vrijwilligerswerk en een grotere diversiteit aan groepen aanspreken om zich in te zetten voor een ander én voor de samenleving.

Officiële opening

Vandaag, 2 december, organiseert het NOV samen met gemeente Den Haag online de ‘Mensen maken Nederland Openingsshow’. Koningin Máxima opent dan officieel het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021. Verder is er een talkshow over vrijwilligerswerk, onder leiding van Irene Moors. Van de 14,7 miljoen mensen ouder dan 15 jaar doen er bijna 7 miljoen vrijwilligerswerk. Waarom doen de andere 8 miljoen het niet? Op deze vraag en meer krijg je antwoord tijdens de online show. De show is te bekijken via mensenmakennederland.tv.

Hoe is dit speciale jaar tot stand gekomen?

In 2001 was het internationale jaar van de vrijwilliger en in 2011 het Europese jaar. In de algemene ledenvergadering van het NOV in november 2018 ontstond het idee om van 2021 het nationale jaar te maken. Ook de achterban was enthousiast over dit idee. Voorgaande jaren stonden in het teken van het bedanken van vrijwilligers. Daar komt nu verandering in. In het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet ligt de focus namelijk op het betrekken van nieuwe gezichten bij vrijwilligerswerk, wat hard nodig is.

Ook Alzheimer Nederland kan niet zonder vrijwilligers

Alzheimer Nederland is uniek. Met 48 regionale afdelingen en 3.800 vrijwilligers zitten we in de haarvaten van de maatschappij. Zo zijn we de autoriteit op het gebied van dementie en helpen we mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dat kan door de inzet en toewijding van alle vrijwilligers. Daar mag je trots op zijn!

Meer over het Nationaal Jaar Vrijwillige inzet lees je in het interview met Jacquelien Willemse, programmaleider Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021.