2021: Jaar van Vrijwillige Inzet

Cijfers van het CBS zijn duidelijk; minder mensen zetten zich minder uren vrijwillig in voor de ander en de samenleving. En dat terwijl allerlei maatschappelijke problemen juist vragen om meer betrokkenheid, of het nou gaat om sport en bewegen, gezondheid, analfabetisme, zorg of bijvoorbeeld natuur. Daarom is 2021 door het NOV (Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk) uitgeroepen tot Jaar van de Vrijwillige Inzet. 

18 - 24 januari is de week van het vragen

Tijdens het Nationaal jaar van de Vrijwilliger Inzet staan drie campagneweken gepland. De eerste campagneweek vindt plaats van 18 tot 24 januari 2021 en heet de Week van het Vragen. Deze week heeft als doel om meer mensen bewust te maken van vrijwilligerswerk en dat er nog heel veel mensen nodig zijn. Tijdens deze week worden vrijwilligersorganisaties opgeroepen om met potentiële vrijwilligers in gesprek te gaan over de waarde van vrijwilligerswerk voor de samenleving, een ander of jezelf.

Start met werven

Alzheimer Nederland heeft in samenwerking met een aantal vrijwilligers een 'Toolkit Vrijwilligerswerving' ontwikkeld met materialen die je kunt gebruiken bij de werving van nieuwe vrijwilligers. In deze toolkit zit een sjabloon voor een advertentie en een poster (voor zowel print als online). Ook zit er een flyer in met de 'Waar ben jij goed in' test die je kunt uitdelen. In de bijgeleverde handleiding kun je lezen hoe je de materialen kunt gebruiken en wordt ook verwezen naar een digitale tool voor de waar ben jij goed in test.

Naar de toolkit