Alzheimer Nederland bereidt gemeenten voor op verdubbeling van aantal mensen met dementie

Foto: Julie Meerveld van Alzheimer Nederland (tweede van links) en Maurice Stroop, ervaringsdeskundige met dementie (rechts met bril), overhandigen de Focusbrief voor gemeenten aan Hans Adriani, voorzitter Taskforce Wonen en Zorg en wethouder in Nieuwegein (derde van links). Ook Hans Eimers (eerste van links), voorzitter afdeling Lekstroom van Alzheimer Nederland was bij de overhandiging aanwezig.

Alzheimer Nederland biedt gemeenten een helpende hand om de dementiezorg en de preventie ervan (verder) te verbeteren. We hebben daarvoor een Focusbrief gemeenten 2020 opgesteld met vijf adviezen en de daarbij behorende onderbouwing. De punten gaan onder meer over ‘meer maatwerk en activiteiten’ en ‘leefstijlverbeteringen en preventie’.

De brief is inmiddels voor alle Nederlandse gemeenten beschikbaar. Steden en dorpen zijn daarmee (nog) beter voorbereid op de verwachte verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040.

Officiële overhandiging Focusbrief

Julie Meerveld van Alzheimer Nederland overhandigde donderdag 12 maart de Focusbrief voor gemeenten officieel aan Hans Adriani, voorzitter Taskforce Wonen en Zorg (een initiatief van de VNG, Aedes, ActiZ en de ministeries van VWS en Binnenlandse Zaken) en wethouder in Nieuwegein met onder meer ‘Wonen’ in zijn portefeuille.

Voorzitter Hans Adriani geschrokken van verwachte verdubbeling

Adriani zei geschrokken te zijn van de verwachte verdubbeling van het aantal mensen met dementie. Iets dat niet volledig kan worden opgelost met nieuwe woonvormen of uitbreiding van het aantal verpleeghuizen. Daarom streeft Nieuwegein ernaar op andere vlakken aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Adriani: “We staan aan het begin van een lange weg en willen graag met Alzheimer Nederland samenwerken om de urgentie te benadrukken”.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de inrichting van dementiezorg

‘’Gemeenten spelen een belangrijke rol omdat het aantal mensen met dementie toeneemt’’, zegt Meerveld. ‘’Ze zijn een belangrijke partner als het gaat om de inrichting van de dementiezorg, preventie en het dementievriendelijk maken van de samenleving. Daarom zullen wij dit jaar regelmatig de gemeenten oproepen om het welbevinden van mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.’’

Heeft jouw gemeenten de focusbrief al ontvangen? Mocht je nog geen contact hebben met jouw gemeente, dan kun je de brief ook op de post doen met de begeleidende brief. Vergeet niet je contactgegevens erbij te doen, dan kunnen ze je bereiken voor een toelichting en aanvullingen op de focusbrief.