Alzheimer Nederland luidt alarmbellen voor situatie mensen met dementie thuis

Je hebt er vast al meer over gehoord of gelezen: het is dubbel code zwart voor thuiswonende mensen met dementie en mantelzorgers. Lees hier meer over in dit artikel op de website van Alzheimer Nederland.

Wij doen een dringende oproep aan zorgaanbieders om, ondanks alle beperkingen, de zorg en ondersteuning zoveel als mogelijk door te laten gaan. En we geven graag zelf het goede voorbeeld. Er is immers altijd wel iets wat je kunt doen.

Wat doen we landelijk?

  1. Landelijk organiseren we een campagne om de DementieLijn extra onder de aandacht te brengen. Bedoeld voor hulpvragen of een luisterend oor. Naast de bestaande groep telefoon-vrijwilligers wordt een extra team ingezet, bestaande uit medewerkers van kantoor.
  2. Vanuit Samen Dementievriendelijk wordt een speciale kersteditie van de ‘kan ik voor jou’ kaart ingezet.

Wat kun je als afdeling doen?

We horen regelmatig van (Alzheimer Café) vrijwilligers dat ze graag iets willen doen, juist in deze tijd, nu het zo hard nodig is om in contact te blijven. Bij deze enkele concrete suggesties:

  1. Binnenkort volgen materialen om de DementieLijn te promoten, bijv. als advertentie in de huis-aan-huis bladen, als poster om op te hangen in buurthuizen en bibliotheken of via jullie social media kanalen. Download poster (ook te gebruiken als advertentie).
  2. Laat vrijwilligers de ‘kan ik voor jou’ kerstkaart verspreiden binnen het eigen netwerk. De kaart is beschikbaar op de volgende 2 manieren:
    • Online versie, te downloaden op www.kanikvoorjou.nl
    • Fysieke kaart, te bestellen vóór vrijdag 10 december door het gewenste aantal te mailen naar info@samendementievriendelijk.nl. In het onderwerp graag aangeven dat het om de ‘Kan ik voor jou’ Kerstkaart gaat.
  3. Alzheimer Café vrijwilligers die nu echt geen fysiek Alzheimer Café organiseren kunnen op een andere manier een bijdrage leveren. De ervaring leert dat de vrijwilligers altijd wel een aantal mensen weten te wonen, ook als ze niet geregistreerd staan. Breng één of enkele vaste bezoekers een kerststuk, maak een wandeling, bel ze op voor een praatje of geef hen op een andere manier een stukje persoonlijke aandacht. De ‘kan ik voor jou’ kerstkaart kan hier ook bij worden ingezet.
  4. Laat zien wat je doet, zodat men ziet dat we er zijn. Verspreid foto’s, filmpjes, quotes of persberichten zo breed mogelijk.