Amersfoortse vrijwilliger met dementie krijgt eerste gouden vergeet-mij-nietje

Amersfoorter Henk van Pagée heeft vandaag in het bijzijn van Koningin Máxima een onderscheiding gekregen van Alzheimer Nederland. Directeur Gerjoke Wilmink overhandigde hem een gouden vergeet-mij-nietje tijdens een bezoek van de koningin aan een Alzheimer Café in Giessenburg. Henk van Pagée heeft zelf dementie en heeft zich sinds de diagnose als vrijwilliger van Alzheimer Nederland op een bijzondere manier ingezet.

Het is de eerste keer dat deze onderscheiding wordt uitgereikt. ''Met het gouden speldje willen we jaarlijks iemand eren die ons helpt onze doelstellingen te bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting,'' zegt Wilmink.

Doorbreken taboe

In 2014 benadert Henk van Pagée zelf Alzheimer Nederland. Hij heeft net de diagnose dementie gekregen en wil de beeldvorming over dementie veranderen. De Amersfoorter wil een positievere benadering van mensen met dementie. Gerjoke Wilmink: ''Zo begon zijn alzheimer-carrière, zoals hij het zelf noemt. Henk wordt lid van onze kerngroep belangenbehartigers met dementie die 5x per jaar naar Amersfoort komen en waarin het doorbreken van het taboe centraal staat.''

Dementievriendelijk

Henk ontpopt zich als een goede spreker. In de Tweede Kamer, voor grote zalen, voor jongeren op ROC’s, maar ook bij Alzheimer Cafés en Trefpunten is hij een graag geziene gast. Hij werkt mee aan verschillende campagnes van Samen dementievriendelijk en maakt zich sterk voor meer dementievriendelijke stembureaus. Ook helpt hij de brochures van Alzheimer Nederland en andere dienstverlening nog dementievriendelijker te maken. En tot op de dag van vandaag houdt hij een spreekuur voor medewerkers van Alzheimer Nederland.

Een gouden voorbeeld

''Henk is een gouden voorbeeld voor ons en voor veel anderen. Dat willen we graag benadrukken op deze manier. Respect voor de manier waarop hij de ziekte als uitdaging ziet en een alzheimer-carrière als belangenbehartiger is begonnen'', aldus Wilmink.

Lees ook:

Koningin Máxima bezoekt Alzheimer Café vanwege jubileum Alzheimer Nederland

Lees meer

 

Kaarten met muziekfragmenten van vroeger

Lees meer

Campagne voor betere vindbaarheid casemanagers dementie

Lees meer