Blog Wereld Alzheimerdag 2018

Een feest

Wat een feest is het in het land: Wereld Alzheimerdag 2018. Dankzij jullie geweldige inspanningen, creativiteit en inzet waren er echt honderden dingen te doen en en overal popten activiteiten op, ook zonder afdelingen van Alzheimer Nederland. Geweldig! Op station Utrecht was er opeens een Alzheimer pop-up store. Met  de afdeling luisterde ik naar Kim Erkens, die ontroerende, ontwapende muzikale ontmoetingen filmt, terwijl ze voor iemand met dementie het favoriete liedje zingt. Voor als je nooit op station Utrecht komt: je kunt ze ook op dementie.nl bekijken.

Wereld Alzheimerdag loopt weer uit

Niet alleen op 21 september maar de hele week ging het door en het is nog steeds niet klaar. En dat is maar goed ook. Want één dag is te kort om aandacht te vragen van Nederlanders voor 270.000 mensen die leven met dementie. En wat waren er veel verschillende dingen te doen, de variatie was enorm. Dat ik ergens in het land zou gaan zingen deze week, dat was natuurlijk te verwachten. Want Muzikale ontmoetingen zijn het centrale thema in 2018.  In Beverwijk in het theater Kennemerland, in de Stopera in Amsterdam, en op heel veel andere plekken konden we meezingen en meedansen met mensen met dementie. Logisch want bewegen, zingen en muziek is goed voor je brein, maakt mensen actief, is leuk om samen te doen en geeft plezier.

Mensen met dementie steeds vaker op het podium

Wat ik geweldig vind is dat we het met zijn allen steeds gewoner vinden dat mensen met dementie zelf op het podium hun verhaal vertellen.  Of een gedicht voordragen. Of geïnterviewd worden op tv of radio. In de opnamebus van Nieuws&Co voor de Stopera in Amsterdam zat ik met Mart Schut: “Ik blijf niet thuis op de bank zitten, nee hoor, ik ga erop uit. Soms heb ik dan wel last van mijn Alzheimer. Maar nee, voor een optreden ben ik niet zenuwachtig hoor. Dat was ik nooit.”

De deuren openen

Wat mij verder opviel was dat ik dit jaar in de programma’s van de Alzheimerweek meer “open huizen” tegenkwam. Organisaties die hun deuren open zetten en de buren uitnodigen. Het Ontmoetingscentrum, het Odensehuis, een woonzorgvoorziening. Op maandag 24 september zaten een heleboel mensen uit Haarlem (bijna 200) te praten over de documentaire de Leeuwenhoek in het Reinaldahuis in Haarlem. Je zou zeggen: wat is daar nu voor iets bijzonders aan? Maar ik houd ervan: laten we het met zijn allen makkelijker maken om zo’n Ontmoetingscentrum of verpleeghuis binnen te gaan om wat te praten en te drinken.

Nederland dementievriendelijker maken

Tja en het meest bijzonder vond ik dat grote aantallen gemeenten beloofden om dementievriendelijker te worden. En wel vanaf nu. Een mooie ontwikkeling: vijf wethouders in Beverwijk,  twaalf wethouders in Drenthe, de wethouder van  Alkmaar en de gemeente Schagen. Samen met de afdeling opende ik naast de wethouder en de kaasvader de kaasmarkt in Alkmaar onder een vlag van Samendementievriendelijk. En ook de kaasdragers hadden de online training op samendementievriendelijk.nl gedaan. Maar het echte werk aan een dementievriendelijker Nederland begint natuurlijk na Wereld Alzheimerweek. Met trainingen, bijeenkomsten, gericht Wmo-beleid en samenwerking met zorgprofessionals. Laten we elkaar helpen om al die goede energie vast te houden en om te zetten in een beter leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers.