Casemanager blijft casemanager

Hoewel officieel de functietitel ‘casemanager dementie’ verandert in ‘dementie-verpleegkundige’ houden wij vast aan de term casemanager dementie.

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen (V&VN) besloot vorig jaar in september om de functietitel van de gespecialiseerde casemanager dementie te wijzigen in dementie-verpleegkundige. Om verwarring te voorkomen, willen Alzheimer Nederland, Dementie Netwerk Nederland en V&VN de term casemanagement dementie blijven gebruiken. 

Graag willen wij nog eens de aandacht vestigen op het belang van casemanagement dementie. Vooral mantelzorgers blijken vaak nog niet te weten dat zij hier een beroep op kunnen doen vanaf het moment dat iemand naar een arts gaat voor de diagnose. Dat is jammer omdat mantelzorgers mèt een casemanager dementie die juist heel erg waarderen.

Wijziging functietitel
De beroepsvereniging voor verpleegkundigen (V&VN) besloot in september om de functietitel van de gespecialiseerde casemanager dementie te wijzigen in dementie-verpleegkundige. In veel gevallen is de casemanager namelijk een (HBO opgeleide) verpleegkundige. De rol van deze dementieverpleegkundige is exact hetzelfde als die van de casemanager dementie. Er wordt door beiden casemanagement dementie geleverd.

Verwarring voorkomen
Om verwarring te voorkomen, willen Alzheimer Nederland, Dementie Netwerk Nederland en V&VN de term ‘casemanagement dementie’ blijven gebruiken. Het zou doodzonde zijn als door een verandering van een functietitel casemanagement dementie minder bekend wordt, terwijl dat zo nodig is in de samenleving. Ook blijven de eisen in de landelijke Zorgstandaard dementie het uitgangspunt. Hierin staat dat casemanagement dementie geleverd moet worden door een HBO-plus opgeleide professional, die zowel een verpleegkundige als een sociaal maatschappelijke achtergrond kan hebben.

Altijd HBO-opgeleid
De casemanager dementie die mensen met dementie en hun naasten en/of mantelzorgers zullen gaan ontmoeten, is dus altijd een HBO-opgeleide en ervaren zorgprofessional, die over de juiste competenties beschikt.