Corona update voor Alzheimer Cafés 24 september

Naar aanleiding van de laatste persconferentie is per 25 september in de horeca en bij evenementen het gebruik van een coronatoegangsbewijs verplicht. Deze verplichting geldt niet voor activiteiten voor kwetsbare groepen in buurt- en wijkcentra, voor activiteiten die normaal gesproken worden georganiseerd in bibliotheken en buurt- of wijkcentra, en ook niet in zorglocaties. Dit betekent dat in veel gevallen het coronatoegangsbewijs voor Alzheimer Cafés niet verplicht is. Overleg in andere gevallen met de beheerder van de locatie en schakel ons in bij vragen of problemen.

Download het draaiboek

 

Heropening Alzheimer Cafés

We zijn blij te zien dat veel Alzheimer Cafés, Alzheimer Trefpunten en Alzheimer Theehuizen weer open gaan. Sommigen blijven nog even digitaal of, heel mooi: zoeken een combinatie van fysiek en digitaal. Er zijn vergaderingen geweest, programma’s gemaakt, nieuwe locaties gezocht en gevonden. En er is vanuit Alzheimer Nederland een landelijke pr-campagne ingezet, om de vertrouwde maar ook nieuwe bezoekers te informeren over de heropening van de Alzheimer Cafés. In je eigen publiciteit kun je hierbij aansluiten. Daarvoor is een toolkit beschikbaar. Meer informatie vind je op de speciale campagnepagina.

 

Versoepeling van de coronamaatregelen

Vanaf 25 september worden de coronamaatregelen versoepeld. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. In de horeca binnen, bij evenementen en bij vertoning van kunst en cultuur (bioscopen, theaters) is van vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht. Daarnaast blijven de basisregels nog steeds van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes helpen om besmetting te voorkomen.

Voor de Alzheimer Cafés is het coronatoegangsbewijs in de meeste gevallen niet verplicht. Dit is verwerkt in de nieuwste versie van het draaiboek.

Het advies blijft: kijk met je werkgroep op welke manier en in welk tempo je een fysiek Alzheimer Café kunt organiseren. Overweeg ook combinaties van fysieke en online bijeenkomsten. Gebruik de meest recente versie van het draaiboek. En neem vooral contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Bedankt!

Julie Meerveld, Sandra Conijn, Saskia Jansen, Liesbeth van de Krol, Margret Ooms, Helma Thijssen, Karin van der Velden en Klaasje Voskuil.