Corona update voor Alzheimer Cafés 28 mei

Naar aanleiding van de persconferentie van 28 mei ziet het ernaar uit dat fysieke Alzheimer Cafés vanaf 5 juni weer mogelijk zijn. (Zie afbeelding Rijksoverheid 28 mei 2021.) Dit is de derde stap van het openingsplan dat de overheid per 28 april heeft inzet. De cijfers die moeten dalen, die dalen (nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona). De cijfers die moeten stijgen, die stijgen (vaccinaties). Dit houdt in dat op 5 juni onder voorwaarden bijna alles open gaat. Daarbij blijven de basisregels van kracht, ongeacht vaccinatiestatus. In het draaiboek ‘Alzheimer Cafés in coronatijd’ vind je tips voor het organiseren voor een fysiek café. Maar ook op andere manieren kun je proberen in verbinding te blijven met jullie bezoekers. Naast digitaal is een mogelijkheid het organiseren van kleinschalige ontmoetingen (Klein Café). Een ander idee is om buiten, in viertallen, iets te ondernemen: wandelen, of zitten op een terras. Zowel leuk om met bezoekers als vrijwilligers van het Alzheimer Café te doen.

Download het draaiboek voor Alzheimer Cafés

 

Mondkapje verplicht

Vanaf 1 december 2020 is het verplicht om in alle openbare en overdekte ruimtes een mondkapje te dragen. Dus ook in een (Klein) Alzheimer Café. Het dragen van een mondkapje is niet meer nodig als de zitplaats is bereikt en men op de stoel blijft zitten. Er geldt een uitzondering van verplicht dragen van een mondkapje voor mensen die door een ziekte of beperking geen mondkapje op kunnen. Als je naaste met dementie geen mondkapje kan dragen, hoeft dat dus niet. Je moet wel kunnen aantonen dat je geen mondmasker kan dragen. Zie kaartje van Vilans.

Goed om te weten: Het mondkapje moet de neus, mond en kin bedekken. Het maakt niet uit of je een wasbaar exemplaar opdoet of een mondmasker dat je na één keer dragen weggooit. Een sjaal of spatscherm (faceshield) telt wettelijk gezien niet als mondkapje. Wil je naaste geen mondkapje op, maar wel een spatscherm? Koop dan een spatscherm. Het is namelijk beter als je naaste een spatscherm draagt, dan helemaal niets. Kijk vooral op Dementie.nl voor de uitzonderingen. En ook naar de bijstellingen in het draaiboek en de huisregels.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Alternatieven 

Lukt het organiseren van een fysiek Alzheimer Café nog niet, kijk dan naar wat jullie wel kunnen doen om de bezoekers van je Alzheimer Café te ondersteunen. Verwijs mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor door naar de DementieLijn, bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur. Of organiseer zelf een telefonisch of online aanspreekpunt. Wil je een online café aanbieden: voorbeelden hiervan zijn inmiddels ruim voorhanden. Kijk op de website van Alzheimer Nederland en op het Vrijwilligersplein. Wees creatief, blijf in contact! 

Voor nu is het advies: kijk op welke manier en in welk tempo je een fysiek Alzheimer Café kunt organiseren. Ook een Klein Café, ontmoetingen in klein verband, online en andere alternatieven zijn een goede manier om in contact te blijven met je bezoekers. Overweeg ook combinaties van fysieke en online cafés. We horen graag jullie ervaringen en signalen.

Bedankt!

Julie Meerveld, Sandra Conijn, Saskia Jansen, Liesbeth van de Krol, Helma Thijssen, Karin van der Velden en Klaasje Voskuil.